Strona główna » Idealna kawa w domu

Idealna kawa w domu

przez Redakcja

Dla jednych to niebezpieczna i szkodliwa używka, inni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. Kawa – od kiedy tylko pojawiła się na stolach arystokratów, mieszczan oraz szlachty zniewoliła ludzkie zmysły. Swoim aromatem, smakiem i w końcu działaniem rozbudza zmysły, poprawia nastrój i stanowi idealne dopełnienie dnia dla jej miłośników. Na przestrzeni lat zmieniały się nie tylko sposoby jej parzenia ale i podawania. Dziś odeszliśmy już daleko od tradycyjnej, jeszcze kilka lat temu, „parzonej” by eksperymentować z coraz to nowszymi metodami wydobywania pełni kawowego smaku i aromatu.

Kawa i napoje kawowe

Kawiarenki przypominające swoim klimatem te z Włoch i z południa Francji oraz modne ostatnio sieci z napojami kawowymi skutecznie pokazały nam, że kawa niejedno ma imię i przyrządzać ją można na wiele sposobów. Kawę latte, mochę, macchiato – te wszystkie napoje możemy bardzo łatwo przyrządzić samodzielnie, w domowym zaciszu własnej kuchni.Kawa latte to kawa zabielona mlekiem. Do jej przygotowania wystarczy nam napar kawowy (przygotowany naszym ulubionym sposobem) oraz ciepłe, lekko spienione mleko. Do około 30 ml naparu kawowego pomału dodajemy sporą ilość mleka i już możemy się cieszyć łagodnym smakiem kawy latte. Kawę przyrządzoną tym sposobem możemy oczywiście urozmaicać dodatkami. Doskonale sprawdzą się tutaj różnorakie syropy smakowe, przyprawy korzenne, miód, wiórki kokosowe no i oczywiście czekolada.

Mocca natomiast, to coś dla prawdziwych łasuchów. Ten pyszny napój kawowy przyrządza się na bazie kawy, mleka oraz czekolady. Często podaje się go z bitą śmietaną. Dzięki dodatkowi czekolady napój ten cechuje się wyjątkową słodyczą, która jest w stanie zaspokoić nawet najbardziej słodkolubne podniebienia.

Macchiato zaś to po prostu nic innego jak kawa espresso zalana odrobiną spienionego mleka (w odróżnieniu od latte macchiato, które jest trójwarstwową wariacją na temat kawy latte)

Wybierz swoją metodę

Napar kawowy niezbędny do przygotowywania pysznych napojów na bazie kawy możemy przyrządzić na wiele sposobów. Metod parzenia jest tak wiele, jak wiele istnieje narodów zafascynowanych smakiem i aromatem kawowych ziarenek. Popularność w polskich domach zyskało jednak zaledwie kilka z nich. Smakosze i znawcy kawy rekomendują zaparzanie kawy w ekspresie ciśnieniowym. Ekspresy te, do parzenia kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Te współczesne wyposażone są także w spieniacz do mleka, a bardziej zaawansowane modele nie dość, że zaparzą kawę o określonej przez nas wcześniej godzinie, to jeszcze zmielą ją za nas. Kawiarki to z kolei proste urządzenie, za pomocą którego zaparzymy kawę na naszej własnej kuchence. W tej metodzie kawa parzona jest za pomocą niskiego ciśnienia.

Bardzo popularne stały się ostatnio tzw. ekspresy kapsułkowe. Ten typ ekspresu jest wyjątkowo prosty w obsłudze i nie wymaga od nas skomplikowanych ani długo trwających czynności. Zazwyczaj wystarczy naciśnięcie jednego przycisku. Do przyrządzenia kawy tą metodą niezbędne są specjalne kapsułki wypełnione kawą.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej