Koenzym Q10 jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z wiekiem – już od 30. roku życia – jego naturalny poziom spada. Jakie są typowe i charakterystyczne objawy niedoboru koenzymu Q10 i jak z nimi walczyć?
Koenzym Q10, czyli ubichinon, jest organicznym związkiem chemicznym. Występuje w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych, a jego główne zadanie to udział w transporcie elektronów w łańcuchu oddechowym. W ludzkim organizmie substancja ta jest niezbędna do funkcjonowania każdej żywej komórki – przede wszystkim organów, które potrzebują dużo energii (takich jak mózg i serce), i mięśni szkieletowych. Koenzym Q10 w postaci syntetycznej jest składnikiem wielu kosmetyków i suplementów diety – ze względu na cenne, prozdrowotne właściwości.
Jak rozpoznać niedobór?
Po 30. roku życia następuje spadek syntezy tego składnika, dlatego wiele dorosłych osób boryka się z problemem niedoboru koenzymu Q10. Zapotrzebowanie na ten związek wzrasta również u osób uprawiających sport, ponieważ aktywność fizyczna pochłania duże jego ilości. Niedobór może się pojawić także w przypadku stresującego trybu życia – im więcej nerwowych sytuacji, tym więcej ubichinonu zużywa organizm. Istnieje także grupa osób, która cierpi na wrodzony niedobór tej substancji, wynikający z uszkodzenia genów.
Do typowych objawów niedoboru koenzymu Q10 należą:
- przewlekłe zmęczenie;
- obniżona odporność;
- obniżony poziom sprawności fizycznej i wydolności organizmu;
- spowolniony proces gojenia się ran;
- problemy z koncentracją, zapamiętywaniem, uczeniem się;
- niższa wchłanialność i efektywność niektórych leków.
Jak uzupełnić braki ubichinonu?
W przypadku niedoboru warto uzupełnić jadłospis o produkty bogate w ubichinon. Jego najlepsze źródła to ryby: sardynki, makrela, łosoś, a także podroby, szpinak, produkty pełnoziarniste i brokuły. Warto także rozważyć suplementację. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele preparatów. Skład niektórych został wzbogacony o inne substancje – popularne połączenie to koenzym Q10 plus witamina E. Obecność witaminy E sprawia, że suplement ma dodatkowe właściwości antyoksydacyjne. Wybierając suplement, warto szukać takiego, w którym zastosowany został ubichinon naturalnego pochodzenia, powstały w wyniku fermentacji. Substancja w takiej formie występuje w ludzkim organizmie, dzięki czemu lepiej się wchłania.
Artykuł partnera