Przedwiośnie to ciężki czas dla organizmu. W tym momencie roku ludzie często chorują, nie mają energii do działania i bywają ciągle przemęczeni. Jak temu zaradzić? Warto zadbać o podstawy, czyli to, co nas żywi, a więc o wartościowe jedzenie. Jeśli nie jesteś entuzjastą gotowania i nie umiesz przygotowywać ciekawych, zdrowych potraw – czas to zmienić! Poznaj ofertę warsztatów kulinarnych od FEBLIK i rozpocznij wiosnę z nową energią.
Pieczenie chleba – na dobry początek
Bo wszystko zaczyna się od chleba… W naszej kulturze bochenek to nie tylko podstawa codziennego pożywienia, ale też symbol dostatku i pomyślności. Towarzyszy on takim okazjom jak zaślubiny czy najważniejsze polskie święta. Z samym chlebem jest związane wiele tradycji, takich jak całowanie, gdy spadnie on na podłogę, zakaz wyrzucania go czy bawienia się nim przez dzieci. Szacunek dla bochenka i traktowanie go z namaszczeniem może świadczyć o dobrym wychowaniu i zachowywaniu tradycji przodków.
Co powiesz na to, aby samemu nauczyć się piec chleb? FEBLIK przygotował dla Ciebie warsztaty kulinarne z pieczenia chleba, dzięki którym poznasz tajemnice fermentacji, nauczysz się rozpoznawać rodzaje mąk i poznasz techniki formowania niepowtarzalnych bochenków na zakwasie.
Nauka wyrobu chleba to nie tylko kilkugodzinne zajęcia, podczas których nabędziesz niezbędne umiejętności, ale też cenna wiedza, którą zabierzesz ze sobą do domu i będziesz mógł praktykować przez lata. Oprócz wyrobu chleba możesz również przyswoić wiedzę na temat innych rodzajów ciasta, takich jak ciasto drożdżowe (chałka) albo ciasto na pizzę. Nie da się ukryć, że świat fermentacji jest arcyciekawy i zapewne na jednym rodzaju wypieków się nie skończy! Wszystkie zajęcia są dostępne na stronie FEBLIK i możesz dobrać je wedle indywidualnych preferencji.
Dobre bakterie poszukiwane
Kiedy już przygotujesz swój świetny bochenek, dobrze aby wzbogacić dietę o kolejne cenne elementy, a jednymi z tych szczególnie ważnych podczas okresu spadku odporności są kiszonki. Sięgaj po klasyki – ogórki kiszone, kapustę i rzepę. Nie broń się przed eksperymentami! Kiszone buraki czy rzodkiewki to również ciekawe urozmaicenie codziennych posiłków. Do diety dołącz fermentowane produkty mleczne, takie jak kefiry czy jogurty. Na pewno słyszałeś, że odporność zaczyna się w jelitach? Właśnie dlatego warto o nie zadbać!
Nowalijki i eksperymenty
Wiemy, że wraz z nadchodzącą wiosną pojawia się wielka ochota na sięgnięcie po świeże, zielone nowalijki. Organizm sam wie, czego potrzebuje i ma świetną intuicję co do tego, jakie produkty mu służą. Nic więc dziwnego, że po kilku miesiącach jedzenia warzyw korzeniowych i mrożonek masz wielką ochotę na chrupiące, świeże warzywa. Wybieraj szczególnie te: ogórki, sałatę, szczypior, botwinkę, natkę, koperek, szpinak. Komponuj z nich proste potrawy, aby nie zabić smaku delikatnych nowalijek. Świetnie sprawdzą się one na surowo jako dodatek do sałatek i kanapek, np. z dodatkiem oliwy i prażonych pestek. Poczuj, jak Twój organizm wzrasta na wiosnę i odżyw go tym, co najlepsze. Naucz się komponować posiłki zgodnie z sezonowością warzyw i owoców.
Materiał zewnętrzny