Strona główna » Życie ze zgagą – jak sobie radzić?

Życie ze zgagą – jak sobie radzić?

przez Redakcja
zgaga

Zgaga to często dokuczające uczucie związane z podrażnianiem błony śluzowej przełyku przez kwaśną treść żołądkową. Odczuwana jest jako pieczenie, palenie i ból w okolicy zamostkowej. Czasem może objawiać się jako kwaśne odbijanie lub gorzki posmak w ustach. Dolegliwości nasilają się po posiłku, w stresie, po położeniu się lub po szybkiej konsumpcji jedzenia [1].

Dlaczego nie wszyscy mają zgagę?

Dolegliwość ta jest zależna od wielu czynników. Na obecność zgagi wpływają m.in.:

  • szybkość jedzenia i dokładność przegryzania,
  • wielkość i częstotliwość spożywania pokarmów,
  • uwarunkowania anatomiczne,
  • stan fizjologiczny – zgaga częściej dotyczy kobiet w ciąży i osób otyłych,
  • etap naszego życia – przewlekły stres i codzienność w biegu zwiększają szanse na wystąpienie zgagi.

Czy jest się czego obawiać?

Mimo że palenie za mostkiem to uczucie uciążliwe i nieprzyjemne, w większości przypadków nie świadczy o poważnej chorobie organizmu. Zgaga to najczęstszy objaw choroby refluksowej przełyku (GERD), więc kiedy zauważymy po raz pierwszy u siebie takie objawy, warto skonsultować się z gastrologiem lub lekarzem medycyny rodzinnej, żeby wyeliminować potencjalnie groźne stany.

Bezprecedensowo należy zgłosić się do lekarza w sytuacji, gdy:

  • zgadze towarzyszy niewyjaśniona niedokrwistość,
  • ból i dolegliwości wybudzają nas w środku nocy,
  • dolegliwości po raz pierwszy pojawiły się po 40. roku życia,
  • zgadze towarzyszą wymioty lub krwioplucie,
  • dochodzi do niezamierzonej utraty masy ciała [1].

Jak ułatwić sobie życie?

Lek na zgagę Rennie to zalecany preparat, który dzięki zawartości naturalnych związków chemicznych – węglanu wapnia i węglanu magnezu – neutralizuje kwas solny. Efekt jest odczuwalny już po 2 minutach – węglan wapnia długotrwale zobojętnia kwas żołądkowy, a węglan magnezu nasila jego działanie. Kolejnym walorem leku to fakt, że jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży. Najlepiej przyjmować go godzinę po posiłku oraz przed snem. W nocy zadbaj o to, aby spać na podniesionym wezgłowiu i pamiętaj, by ostatni posiłek spożyć na 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka.

Jak się odżywiać, żeby złagodzić objawy?

Spore efekty może przynieść zmiana polegająca na spożywaniu częstszych, lecz mniejszych posiłków. Jeść należy w pozycji siedzącej, bez pośpiechu. Lepiej nie pić niczego tuż po zjedzeniu, ale odczekać przynajmniej 15-30 minut (płyny zwiększają kilkukrotnie zawartość żołądka, co ułatwia cofanie się treści pokarmowej do przełyku). Warto również unikać tłustych, pikantnych oraz kwaśnych produktów. To samo dotyczy czekolady, kawy czy mocnej herbaty.

Ograniczenia wydają się znaczne, to prawda. Jednak istotna zmiana sposobu żywienia pozwoli nam cieszyć się posiłkami, bez uczucia pieczenia i palenia za mostkiem. Jeżeli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na coś z „zabronionej listy”, to oczywiście nic złego się nie stanie. Chodzi o to, żeby mieć świadomość konieczności spożywania mniejszych porcji w spokoju i bez pośpiechu.

Zaleca się spożywanie chudego mięsa, np. z indyka, pieczonych lub grillowanych ryb oraz dużej ilości warzyw i owoców. Niektórym osobom doraźną ulgę, w przypadku wystąpienia objawów, zapewni wypicie szklanki mleka lub niegazowanej wody mineralnej, ponieważ płyny te neutralizują kwas solny.

Poprawę samopoczucia zapewni także odpowiednie ubranie – można zrezygnować z obcisłych pasków lub spodni, które stale naciskają na żołądek, wywołując zgagę [2,3].

Bibliografia:

[1] – https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgaga

[2] – Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka; Hunt 2014 annotated (pages 569-571); Oliver 2011; Gardiner 2000; Konturek 2011; West 2011

[3] – https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/zgagi-mozna-sie-pozbyc

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej