Strona główna » Czy wino działa na cholesterol? Poznaj odpowiedź!

Czy wino działa na cholesterol? Poznaj odpowiedź!

przez Redakcja
Czy wino działa na cholesterol?

O dobroczynnych właściwościach wina, szczególnie czerwonego, wiele się mówi. Czy ten popularny napój alkoholowy jest czymś, co na obniżenie cholesterolu może zadziałać we właściwy sposób? Sprawdź!

Wino znane jest od starożytności. Dzisiaj wiemy już, że zawiera ono ponad 500 związków chemicznych. Części z nich przypisuje się działanie prozdrowotne. Jakie korzyści niesie za sobą picie dobrej jakości czerwonego wina? Czy wino jest czymś, co na obniżenie cholesterolu będzie wpływać pozytywnie? A może nie warto go spożywać? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Czy wino może wpływać na cholesterol?

Zawartości alkoholu w winie waha się od 9% do 15%. Według specjalistów z amerykańskiej Kliniki Mayo okazjonalne spożywanie alkoholu może przyczynić się do podwyższenia cholesterolu frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu). Z tego powodu wino w nieznacznym stopniu wpływa pozytywnie na pracę serca. Dodatkowo alkohol rozrzedza krew oraz rozszerza naczynia krwionośne, dlatego u osób spożywających alkohol okazjonalnie i w sposób umiarkowany obserwuje się mniejsze ryzyko powstawania chorób wieńcowych.

Zawsze należy jednak pamiętać, że alkohol w dużych ilościach szkodzi zdrowiu – powoduje między innymi powstawanie nadciśnienia tętniczego, sprzyja także zawałom i udarom.

Czy wino jest zdrowe?

Naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu Wageningen dowiedli, że alkohol spożywany w dawce 2 g dziennie wydłuża życie średnio o 2 lata, przy czym osoby, które piły wino, żyły o ok. 5 lat dłużej od innych badanych. Badanie to trwało 40 lat i zostało przeprowadzone na grupie 1400 mężczyzn. Zwolennikiem tezy, że czerwone wino przedłuża życie, był wybitny polski neurobiolog profesor Jerzy Vetulani.

Oprócz bogactwa witamin A, C i tych z grupy B, pierwiastków takich jak miedź, selen, fosfor czy żelazo wino zawiera także niezwykle cenne dla zdrowia polifenole, czyli przeciwutleniacze. To im przypisuje się działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Szczególne znaczenie ma tu resweratrol, czyli związek organiczny, który ukryty jest w skórce winogron. Ten naturalnie występujący polifenol ma za zadanie chronić owoce przed grzybami. Owoce winogron poddawane procesowi fermentacji razem ze skórką są bogate w resweratrol. To substancja długowieczności. Co ciekawe, resweratrol jest jednym z najważniejszych składników najpopularniejszej obecnie diety SIRT, bogatej w sirtuiny, czyli substancje aktywujące gen SIRT1 i procesy prowadzące do wydłużenia życia.

Artykuł partnera

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej