Chociaż wypadanie włosów jest procesem fizjologicznym, wpisanym w naturę człowieka, problem ten nie zawsze można bagatelizować. Gdy dochodzi do wzmożonej utraty włosów, należy przyjrzeć się sposobowi odżywiania. Niewłaściwą dietę wskazuje się jako powszechną przyczynę wypadania włosów.
Każdego dnia człowiek traci średnio 100-150 kosmyków – w miejscu wypadających włosów powstają nowe, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania przerzedzeń. Czasami jednak utrata kosmyków przybiera na sile – wystarczy kilka razy przeczesać fryzurę dłonią, by pozostało w niej nawet kilka garści włosów. W takiej sytuacji należy dokładnie przyjrzeć się prowadzonemu stylowi życia – przyczyny wypadania włosów mogą tkwić w niewłaściwym sposobie odżywiania.
Kiedy wypadanie włosów może być związane ze sposobem odżywiania?
Jeżeli wzmożona utrata włosów pojawia się nagle, ale nie jest związana z żadną chorobą czy naturalnymi procesami zachodzącymi w organizmie, warto zwrócić uwagę na swoje codzienne menu. Bardzo często okazuje się, że to niedobory witamin i minerałów przyczyniają się do osłabienia, a co za tym idzie – wypadania kosmyków w nadmiarze.
Witaminy i minerały odpowiedzialne za kondycję włosów
Przyczyną wypadania włosów jest przede wszystkim nieodpowiednia ilość wielu składników odżywczych.
-
Witamina A
Przyczynia się do pobudzenia mieszków włosowych do wzrostu. Niedobory prowadzą nie tylko do wypadania kosmyków, lecz także sprzyjają łamliwości i rozdwajaniu końcówek. Ponadto zwiększają prawdopodobieństwo tzw. hiperkeratozy – schorzenia, które objawia się zgrubieniami oraz zrogowaceniami na powierzchni skóry głowy.
-
Witamina C
Chociaż nie wpływa bezpośrednio na wypadanie włosów, niedobory odpowiadają za pogorszenie funkcjonowania cebulek, w których powstaje keratyna – białko stanowiące budulec włosów.
-
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Odpowiada za stymulowanie keratynocytów – komórek, które budują łodygę włosa, dzięki czemu proces produkcji keratyny zachodzi znacznie szybciej. Witamina B5 bierze udział w pozyskiwaniu energii pozwalającej na podziały komórek tworzących macierz włosa.
-
Witamina B7 (biotyna)
Przyczynia się do utrzymania metabolizmu energetycznego, co przekłada się na przyspieszenie tempa wzrostu włosów. Niedobory sprzyjają nadmiernemu wypadaniu kosmyków. Ponadto poprzez normalizację tłuszczowej przemiany materii, biotyna zapobiega łupieżowi i łojotokowi.
-
Cynk
To pierwiastek, którego niedobór skutkuje zwiększonym wypadaniem włosów i sprzyja hiperkeratozie skóry głowy.
-
Miedź
Odpowiada za prawidłową pigmentację włosów. Jej niedobór nie tylko skutkuje odbarwianiem kosmyków, ale również ich zmianami strukturalnymi.
Zmiana nawyków żywieniowych to podstawa
Chcąc ograniczyć utratę kosmyków, należy wyeliminować przyczyny wypadania włosów. Dlatego jedynym rozwiązaniem jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych poprzez wprowadzenie modyfikacji do diety.
Pamiętaj o tym, by wzbogacić codzienny jadłospis o:
- ryby – szczególnie tłuste, które są źródłem cennych kwasów omega-3
- owoce i warzywa – stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów
- pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasze – to bogactwo witamin z grupy B
- wołowinę – dostarcza ona sporą dawkę żelaza, cynku i białka.
W przypadku znacznych niedoborów, warto wesprzeć się również suplementacją. Przykładowo, Vitapil® Tabletki zawierają odpowiednią kompozycję składników, które przyczyniają się do poprawy kondycji włosów i przeciwdziałają ich nadmiernemu wypadaniu.