Strona główna » Dieta a wygląd skóry

Dieta a wygląd skóry

przez Redakcja

Produkty spożywcze mają ogromny wpływ na stan naszego zdrowia – poczynając od skóry, a kończąc na całym organizmie. Witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty pozytywnie oddziałują na komórki, natomiast tłuszcze trans oraz konserwanty mogą przyczyniać się do powstawania groźnych chorób. Sprawdźmy, w jaki sposób spożywane potrawy wpływają na cerę.

Jesteś tym, co jesz

Skóra to nasz największy organ, którego stan jest często odzwierciedleniem ogólnej kondycji człowieka. Na jej wygląd w istotny sposób wpływają także potrawy, które codziennie spożywamy. Słone przekąski, mocno przyprawione potrawy, słodycze oraz przetwory mleczne mogą powodować uciążliwe zmiany trądzikowe, a czerwone wino – problem z rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi. Masz kłopot z niedoskonałościami na skórze, dokucza Ci trądzik, a może borykasz się z przesuszoną cerą? Odpowiednia dieta sprawi, że Twoja skóra nabierze blasku, stanie się promienna i gładka.

Jaka dieta sprzyja pięknej skórze?

Przede wszystkim bogata w naturalne składniki zawarte w warzywach, owocach oraz zdrowych tłuszczach. Z pewnością należy wykluczyć z jadłospisu dania typu fast-food, które negatywnie wpływają nie tylko na cerę, ale także na cały organizm. Warto włączyć do swojej diety produkty zawierające witaminę A – składnik młodości i witalności. Duże zasoby tej witaminy znajdziemy w marchwi, pomidorach, papryce czy pomarańczach.

Korzystne oddziaływanie mają także produkty zawierające cynk, który przyspiesza gojenie się krost, redukuje nadmierne błyszczenie cery, a także łagodzi stany zapalne. Cynk obecny jest w owocach morza, soi i kiełkach. Należy także docenić detoksykujące działanie błonnika, który jest w zielonych warzywach (brokuły, warzywa strączkowe, awokado) oraz kaszach i ryżu. Dzięki niemu organizm pozbywa się szkodliwych produktów przemiany materii, a skóra staje się promienna.

Zdrowe smażenie

Nie tylko jedzenie wpływa na naszą cerę, ale także sposób przygotowywania poszczególnych dań. Specjaliści od lat podkreślają, że smażenie może negatywnie wpływać nie tylko na zdrowie całego organizmu, ale także na skórę. Zbyt duża ilość szkodliwych tłuszczów trans może powodować powstawanie trudnych do zwalczenia zmian trądzikowych oraz zaostrzać stany zapalne.

Częste spożywanie tłustych i smażonych dań to prosta droga do niedoskonałości na twarzy. W jaki sposób przygotowywać potrawy, żeby były nie tylko smaczne, ale również zdrowe? Wiele osób nie chce rezygnować ze smażenia swoich ulubionych dań. Żeby ograniczyć ryzyko, warto stosować wysokiej jakości naczynia.
Patelnia teflonowa wyposażona w nieprzywierającą powłokę to idealny sposób na smażenie bez dużej ilości tłuszczu. A może uwielbiasz dania chińskie? Patelnia wok pozwoli Ci przygotować soczyste kulinarne specjały, pełne warzyw. Chcesz uniknąć przywierania potraw do dna naczynia? Patelnia kamienna spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Akcesoria kuchenne umożliwiające zdrowe gotowanie znajdziesz m.in w ofercie sklepu IKEA.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej