Start Zdrowie Galgant – aromatyczna przyprawa z kuchni do serca

Galgant – aromatyczna przyprawa z kuchni do serca

przez Redakcja
galgant

Galgant jest jednym z najważniejszych składników kuchni tajskiej. Częścią jadalną, zarówno wykorzystywaną przez kucharzy, jak i zielarzy są kłącza. Mimo, że galgant jest krewnym imbiru i kurkumy, to nie zdołamy go zastąpić żadnym innym składnikiem. Ma niepowtarzalny smak, zapach oraz działanie. Smakiem przypomina połączenie eterycznych igieł sosny z mocą czarnego pieprzu i z lekką nutą słodyczy.

Jak przygotować galgant do spożycia?

To bardzo proste. Należy go obrać ze skórki, podobnie jak robimy to z imbirem, za pomocą ostrego nożyka lub łyżki. Gdy mamy do czynienia z młodym okazem, możemy pozostawić go w skórce. Ponieważ galgant ma dość ostry, mocno wyczuwalny smak, zaleca się pokrojenie go w drobne kawałeczki. Większa kostka czy paseczki są bardziej wykrywalne w potrawie, jednak są zbyt twarde i zdrewniałe by można je swobodnie pogryźć. Warto również skorzystać z tartego galgantu, pasty lub suszonych kłączy.

Świeży galgant jest dość nietrwały. Można przechowywać go kilka dni w lodówce. Jeśli jednak mamy do czynienia z dużą ilością tej aromatycznej rośliny, możemy pokroić go w paski lub plasterki i zamrozić.

Galgant świetnie smakuje w szczególności w połączeniu z rybami, limonką papryczką chili czy kokosem. Jest również pysznym dodatkiem do potraw mięsnych i warzyw.

Nie tylko smak galgantu się liczy

Galgant to wartościowe zioło. Zalecany był już przez św. Hildegardę z Bingen, która ceniła jego właściwości zdrowotne, których jest całkiem sporo. Zawarte w kłączach galgantu związki mają silne działanie antyoksydacyjne, polegające na hamowaniu reakcji rodnikowych prowadzących do szybkiego starzenia się i niszczenia komórek naszych ciał. Zioło to wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Można stosować go wewnętrznie lub jako składnik maści czy kremów do masażu mięśni.  Usprawnia proces trawienia, pobudzając wydzielanie soków trawiennych w układzie pokarmowym. Dodatkowo zwalcza bakterie chorobotwórcze. Jest zatem pomocny w leczeniu biegunki i niestrawności. Podobnie do imbiru, łagodzi chorobę lokomocyjną i nudności. Galgant to sprzymierzeniec męskich spraw, który korzystnie wpływa na jakość plemników i płodność. Te aromatyczne kłącza usprawniają krążenie krwi, poprawiają krążenie wieńcowe i natlenienie serca oraz wpływają na poprawę pracy umysłowej.

A czy Wy próbowaliście już galgantu?

Zobacz także

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej