Po tym artykule to zrobisz. Sól w dawnych wiekach była niezwykle cennym produktem i ty samym była bardzo droga. Używano jej do konserwowania mięsa i ryb, do balsamowania zwłok w starożytnym Egipcie, w średniowieczu była lekarstwem. W kulturze polskiej witamy gości chlebem i solą na znak naszej gościnności. Bez pięknego bochna i soli nie rozpoczęłoby się tradycyjne wesele.
Czym jest sól?
Popularna sól kuchenna, którą każda z nas ma w domu to substancja chemiczna powstała z połączenia sodu oraz chlorku, czyli chlorek sodu. Przy czym proporcje obu związków mogą być różne. Ze względu na pochodzenie soli dzielimy ją na sól kamienną, morską oraz warzoną
Wiesz, ile soli potrzebujesz?
1 gram dziennie. Tyle potrzebuje organizm dorosłego człowieka do prawidłowego funkcjonowania. 5 gramów to dawka dzienna soli rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia. Tyle mieści mała łyżeczka. A wiesz, ile soli spożywa przeciętny Polak? 10-15 gramów. Czyli nawet 3 razy więcej niż wynosi górna granica, i aż 15 razy więcej niż organizm potrzebuje!
Zbyt duże spożycie soli prowadzi do rozwoju chorób takich jak:
- Miażdżyca
- Choroby nerek
- Nowotwór żołądka
- Nadciśnienie tętnicze
- Udar mózgu
Funkcje sodu w naszym ciele
Sól jest oczywiście niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównie ważny jest sód zawarty w soli. Odpowiada za prawidłowe ciśnienie osmotyczne w tkankach organizmu, jak również reguluje zawartość wody w organizmie. Układ nerwowy, mięśniowy oraz krążenia potrzebują sodu do prawidłowego funkcjonowania, ale nie aż tyle ile codziennie go zjadamy.
Sód znajduje się nie tylko w soli kuchennej. Jest praktycznie we wszystkich produktach spożywczych: w warzywach, owocach i co ciekawe również w wodzie. Przy następnej wizycie w sklepie zwróć uwagę na etykiety i przekonaj się sama.
Zrezygnować z soli? Niemożliwe!
Głównym problemem w przypadku wysokiego spożycia soli jest fakt, że ogromne jej ilości są dodawane do niemal wszystkich produktów spożywczych. Jest w pieczywie, wędlinach, produktach garmażeryjnych, gotowych sosach, fixach, mieszankach przypraw, chipsach i innych przekąskach. A przyprawy taki jak maggie czy kostka rosołowa to prawie wyłącznie chlorek sodu! Bywa i tak, że na opakowaniu producent nie podaje, ile soli znajduje się w tym konkretnym produkcie. Analizując etykiety warto wiedzieć, że składniki podane są w kolejności od tego, którego jest najwięcej w danym produkcie. Zdziwisz się w ilu rzeczach sól jest w pierwszej trójce!
Zacznij powoli. Gwarantuję, że już po dwóch tygodniach po spróbowaniu kupionego pasztetu poczujesz, że jest on mocno przesolony. Sól zastąp ziołami. Może się to z początku wydać dziwne, jednak zapewniam, że działa. Zrezygnuj ze słonych przekąsek i gotowych mieszanek przypraw. Sama szukaj idealnych połączeń. W podbiciu smaku soli mogą pomóc płatki drożdżowe dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością.
Będziesz tęsknić za solą?
Kup lampę solną! To nic innego jak bryła soli kamiennej z zamontowanym podgrzewaczem elektrycznym lub świeczką. Podczas podgrzewania soli ulatniają się z niej pierwiastki jodu, magnezu, potasu, wapnia, selenu i bromu. Jednocześnie jonizuje powietrze neutralizując wiele szkodliwych czynników. Lampy takie są wskazane w leczeniu astmy, reumatyzmu czy nadciśnienia. To co, biegniesz do kuchni wyrzucić sól? Więcej możesz poczytać tu: http://www.wyrzucsolniczke.pl/co-wiesz-o-soli.