Produkty bogate w białko powinny gościć w naszych jadłospisach. Jest ono ważnym elementem odpowiednio zbilansowanej diety. Zapotrzebowanie na białko różni się w zależności od płci, wieku i trybu życia, ale każda osoba powinna włączyć do swojej diety jego wartościowe źródła.
Jakie właściwości posiadają proteiny i które produkty mogą nam ich dostarczyć? Przeczytaj i dowiedz się, jak zadbać o zdrowie organizmu oraz skomponować zbilansowaną dietę.
Właściwości białka
Zapotrzebowanie na białko w organizmie wynosi dziennie około 0,9 g na kg masy ciała1. Ta norma dotyczy osób prowadzących regularny tryb życia. Białka pełnią wiele funkcji w naszym organizmie, dlatego warto zadbać, aby nigdy nam ich nie brakowało. Białka, między innymi2:
- Pomagają w utrzymaniu zdrowych kości
- Pomagają w utrzymaniu masy mięśniowej
- Przyczyniają się do wzrostu masy mięśniowej
Odpowiednia ilość białka w diecie jest zatem niesłychanie ważna dla naszego zdrowia. Warto też wspomnieć, że niektóre osoby posiadają większe zapotrzebowanie na proteiny. Dotyczy to szczególnie ludzi podejmujących regularnie aktywność fizyczną – zarówno pracowników, jak i sportowców. Proteiny pomogą im w utrzymaniu masy mięśniowej*. O większą zawartość białka w diecie powinny również zadbać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież. Dwie pierwsze z wymienionych grup muszą dbać o prawidłowy rozwój dziecka, podczas gdy pozostałe same potrzebują protein do prawidłowego rozwoju3**.
Najlepsze źródła białka
Produkty mleczne to jedno z podstawowych źródeł tzw. pełnowartościowego białka. Tego typu białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach. Które z produktów mlecznych wybrać, żeby jeść smacznie i odżywczo?
Serek homogenizowany Danio to świetny wybór, ponieważ jest bogaty w białko. Minimum 20% dostarczanej przez niego energii stanowią proteiny, dlatego może być elementem zbilansowanej diety.
Dzięki wiedzy na temat zawartości białek w produktach będziesz w stanie właściwie skomponować swoją dietę i zadbać o odpowiednią dla siebie dzienną porcję protein.
* Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej oraz przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej. Ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.
**Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.
1. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
2. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci
3. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf