Strona główna » Zastosowanie fasolaminy w diecie

Zastosowanie fasolaminy w diecie

przez Redakcja

Czym jest fasolamina?

Fasolamina, zwana również faseolaminą, jest ekstraktem białkowym uzyskiwanym z nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris). Fasola zwyczajna to jednoroczna roślina strączkowa z rodziny Motylkowatych (Fabaceae), pochodząca z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest w licznych odmianach w wielu krajach świata. Ze względu na dużą zawartość białka dla wegetarian może stanowić substytut mięsa. Nasiona fasoli poza pewną ilością fasolaminy, zawierają wiele innych substancji, takich jak pochodne guanidyny, flawonoidy, fitoaleksyny, sole magnezu, witaminę C, a przede wszystkim sole chromu stanowiące czynnik o potencjalnym działaniu przeciwcukrzycowym.

Mechanizm działania

Fasolamina jest białkowym inhibitorem α-amylazy – enzymu występującego w przewodzie pokarmowym i odpowiedzialnego za rozkład skrobi, znajdującej się w dużych ilościach w pożywieniu np. w ziemniakach, pieczywie, makaronie czy ryżu. Fasolamina zapobiega więc kumulowaniu się węglowodanów prostych w organizmie i ich przekształcaniu w tkankę tłuszczową. Ta właściwość znalazła zastosowanie w fitoterapii otyłości i cukrzycy.

Zastosowanie fasolaminy

Nasiona fasoli zawierają wiele innych substancji, takich jak pochodne guanidyny, flawonoidy, fitoaleksyny, sole magnezu, witaminę C i sole chromu. Chrom wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. Glucose Tolerance Factor – GTF), czyli odpowiada za metabolizm węglowodanów w organizmie. GTF wzmaga działanie insuliny, ułatwiając przejście glukozy z krwi do komórek. Zapobiega wahaniom poziomu glukozy. Nagłe obniżenie cukru we krwi powoduje napady głodu i wzmożony apetyt na słodycze, co jest dużym problemem dla osób, które starają się schudną.

Suplementy diety z fasolaminą

Fasolaminę znajdziemy przede wszystkim w preparatach odchudzających dostępnych w dziale OTC. Zestawia się ją z błonnikiem pszenicznym, otrębami, witaminami z grupy B (B1,B3,B6), mikroelementami: chromem, cynkiem, selenem. W  mieszankach są obecne również wyciągi z zielonej kawy, czerwonej i zielonej herbaty, morwy białej, cynamonowca cejlońskiego i L- karnityny. W aptekach i drogeriach dostępne są produkty w postaci herbat, proszków do sporządzania roztworów, kapsułek czy tabletek powlekanych. Wybierając najlepszy preparat wspomagający odchudzanie warto zwrócić uwagę na zawartość fasolaminy w jednej dawce, mając na uwadze całkowitą dawkę dobową.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej