Mleko migdałowe składa się z blanszowanych migdałów i wody. Takie połączenie to przede wszystkim niewielka ilość kalorii, ale również duża ilość witamin i wartości odżywczych. Jakie dokładnie mleko migdałowe ma właściwości? Jak je stosować?
Zalety stosowania mleka migdałowego
Migdały to źródło wielu składników odżywczych, które wpływają na zdrową skórę, regenerację organizmu czy odporność. Dlatego mleko migdałowe, które składa się właśnie z migdałów i wody jest tak chętnie włączane do wszelkich diet. Do zalet stosowania mleka migdałowego możemy zaliczyć:
- wysoką zawartość białka, witaminy e, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika
- jest niskokaloryczne
- stanowi świetną, bezpieczną i zdrową alternatywę dla osób z nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka
- dzięki zawartości histydyny wspomaga układ odpornościowy i trawienny
- arginina wpływa na prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, mleko migdałowe stosuje się jako wsparcie leczenia przy chorobach wieńcowych
- jest całkowicie bezpieczne również dla dzieci
Jak włączyć mleko migdałowe do diety?
Mleko migdałowe to nie jest wbrew pozorom wynalazek naszych czasów. Napoje migdałowe były już znane w średniowieczu, ponieważ psuły się znacznie wolniej niż mleko krowie, miały spore walory smakowe i zdrowotne. Dzisiaj jest to bardzo szeroko wykorzystywany składnik w kuchni. Nie zawiera laktozy i białka mleka, więc jest zdrowym zamiennikiem mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka. Mlekiem migdałowym możemy zastąpić standardowe mleko krowie i wykorzystywać je:
- jako dodatek do kawy
- do płatków śniadaniowych
- do deseru czy kaszki
- do wypieków
- do ciasta naleśnikowego
- do przygotowania domowych jogurtów czy kefirów
- do przygotowania koktajli
Czy można przygotować samemu mleko migdałowe?
Gotowe produkty dostępne w sklepach to często dużo wyższa cena, niż wartość samych produktów. Z drugiej jednak strony mamy od razu produkt gotowy do użycia, często wzbogacony w dodatkowe witaminy i składniki odżywcze. Ze względu na łatwość przygotowania mleka migdałowego można je bardzo łatwo zrobić samemu. Wystarczy przygotować 2 szklanki migdałów i 4 szklanki wody. Przed rozpoczęciem pracy warto migdały (koniecznie nieobrane) zamoczyć w zimnej wodzie nawet na 12 godzin. Odcedzamy migdały, blendujemy i dodajemy 4 szklanki wody. Miksujemy wszystko aż do uzyskania konsystencji pasty. Naszą pastę odcedzamy przez sitko z gazą i otrzymujemy mleko migdałowe. Jeśli konsystencja nadal jest zbyt gęsta możemy dodatkowo rozcieńczyć wodą. Gotowe mleko migdałowe występuje w wielu różnych konfiguracjach, które znajdziesz tutaj – https://organic24.pl/category/napoje-roslinne-mleko-migdalowe
Co lepsze? Mleko sojowe czy mleko migdałowe?
Jeszcze na początku XXI wieku to mleko sojowe było najpopularniejsze, jednak z biegiem czasu wyszły na jaw informacje, takie jak skłonność do uczulenia na soję czy możliwy negatywny wpływ na zdrowie. Szczególnie ma to związek z osobami chorującymi na niedoczynność tarczycy i leczącymi inne choroby, ponieważ soja zaburza wchłanianie leków. Takich efektów nie posiada mleko migdałowe, które jest bezpieczne dla każdego. Dodatkowo jest chudsze i zawiera mniej białka od mleka sojowego (od krowiego również) oraz jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy roślinnych.
Kluczowa jednak jest dieta konkretnej osoby. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności posiłków – znacznie lepiej sprawdzi się mleko migdałowe, które jest praktycznie dwukrotnie mniej kaloryczne od mleka sojowego. Analogicznie dla osób ćwiczących na siłowni z celem zwiększenia masy mięśniowej, lepszym wyborem będzie mleko sojowe, które dostarcza więcej białka, tłuszczów i kalorii.
Podsumowanie
Mleko migdałowe może z powodzeniem zastąpić mleko krowie. Jest to idealny wybór dla osób szukających mniej kalorycznego produktu lub są uczulone na białko mleka czy ich organizm nie toleruje laktozy. Mleko migdałowe można wykorzystywać również równolegle z mlekiem krowim, ponieważ dostarczamy w ten sposób organizmowi białko, histydynę, argininę, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy E oraz D.