Zdrowe życie zaczyna się od zdrowego odżywiania – to hasło i podobne zapewne słyszałeś już setki razy. Ale zaraz, zaraz. Co to właściwie jest „zdrowe odżywianie”? Na czym ono polega w praktyce? Oto najważniejsze zasady, których warto przestrzegać, aby cieszyć się świetnym samopoczuciem, doskonałą sylwetką i długim życiem.
Jakie warunki trzeba spełnić, żeby zdrowo się odżywiać?
Wbrew pozorom, zdrowe odżywianie to coś więcej niż tylko zrezygnowanie z fast-foodów i pilnowanie liczby spożywanych kalorii. Owszem, te rzeczy mają znaczenie, ale to nie wszystko, na co należy zwrócić uwagę, aby codzienny jadłospis:
- dostarczał niezbędnych składników odżywczych w dobrych ilościach,
- dawał energię do działania,
- sprzyjał dobremu stanowi organizmu,
- pozwalał zachować szczupłą sylwetkę,
- dawał radość – bo w końcu jedzenie to również przyjemność!
Dlatego można powiedzieć, że zdrowe odżywianie to składowa kilku elementów, a dokładniej tego:
- co jesz,
- jak to przygotowujesz,
- jak łączysz ze sobą składniki,
- w jakich proporcjach i ilościach,
- jak jesz.
Wszystkie te elementy składają się na korzystną dla zdrowia, urody i samopoczucia dietę. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Zdrowe odżywianie krok po kroku – jak to zrobić?
Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, przyjrzyj się dokładnie np. temu, jak wygląda nowa piramida żywieniowa Instytutu Żywności i Żywienia – doskonale obrazuje ona to, jak powinien wyglądać codzienny jadłospis. Pamiętaj, aby:
- zapewnić sobie odpowiednią dawkę ruchu – to on jest fundamentem zachowania dobrego zdrowia, zwłaszcza w czasach, gdy większość osób spędza długie godziny za biurkiem,
- jeść duże ilości warzyw, zwłaszcza surowych i gotowanych na parze, oraz sporo owoców – proporcje między nimi powinny wynosić 3:1,
- jeść regularnie – zaleca się 4-5 posiłków dziennie, z zachowaniem 3-4 godzinnego odstępu,
- sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe – np. pieczywo, kasze, ryż itp.,
- ograniczyć słodycze i cukier – zastąp je np. owocami lub zdrowymi słodkimi przekąskami. Takie również istnieją,
- ograniczyć spożycie soli – jej nadmiar może prowadzić np. do zatrzymania wody w organizmie czy do podniesienia ciśnienia krwi. Zastąp ją ziołami i przyprawami, które nadadzą daniom wyrazistości,
- zmniejszyć ilość tłuszczów zwierzęcych, np. smalcu czy masła, i zastąpić je roślinnymi, np. oliwą z oliwek czy innymi olejami.
Zalecane jest również ograniczenie spożycia mięsa – zwłaszcza przy siedzącym trybie życia, który znacznie zmniejsza zapotrzebowanie kaloryczne. Ograniczać warto sobie przede wszystkim mięso czerwone (np. wieprzowinę i wołowinę) oraz wędliny – maksymalnie do 0,5 kg/tydzień. Można je zastąpić np. rybami czy warzywami strączkowymi, które również stanowią dobre źródło białka. Nie zapomnij także o właściwym nawodnieniu organizmu – dostarczaj sobie minimum 1,5 litra płynów dziennie.
Przestrzeganie wszystkich tych zasad w teorii jest proste. Jednak w praktyce… mało kto ma czas na to, aby codziennie spędzać w kuchni czas na przygotowywaniu pięciu zdrowych posiłków. Poza tym wyzwaniem może być też kreatywne podejście do składników czy ich umiejętne łączenie. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na proste rozwiązanie – jest nim dieta pudełkowa. W jej ramach codziennie otrzymuje się zdrowe, smaczne i dobrze zbilansowane posiłki. Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź np. ofertę Nice To Fit You i znajdź swój sposób na zdrowe odżywianie!