Strona główna » Dlaczego warto inwestować w zdrową żywność? Właściwości zdrowotne

Dlaczego warto inwestować w zdrową żywność? Właściwości zdrowotne

przez Redakcja
Eko żywność

Coraz większą mamy świadomość co należy spożywać, jak planować dietę. A także zdajemy sobie sprawę, że równie ważne jest, jak produkty, które jemy, są wytwarzane, co jest do nich dodawane, jaki wpływ ma to na nasze zdrowie. Dlatego coraz częściej wybieramy żywność ekologiczną.

Dlaczego warto inwestować w zdrową żywność? Właściwości zdrowotne

Powinniśmy ją wybierać, ponieważ jest zdrowa! Pozytywnie wpływa na nasz organizm. Żywność ta jest bardziej wartościowa. Podstawowe założenia wytwarzania żywności ekologicznej to: ograniczenie stosowania nawozów, pestycydów, zakaz dotyczący modyfikowania genetycznego organizmów, regulacje dotyczące nadmiernej reprodukcji zwierząt, które są także hodowane na świeżym powietrzu. Mamy coraz większą świadomość pochodzenia żywności, dlatego coraz bardziej przyglądamy się etykietą na produktach.

Czy na pewno eko?

Jeżeli chcesz kupić produkt ekologiczny, a nie jesteś pewien, czy jest nim na pewno. Na opakowaniu, musi pojawić się unijne logo produkcji ekologicznej. Na zielonym tle znajduje się listek ułożony z białych gwiazd. Musi znajdować się na opakowaniu również numer jednostki certyfikującej

Zalety eko żywności

Żywność ekologiczna jest wytwarzana wyłącznie naturalnym metodami, w szacunku do natury.  Metody te zmniejszają zanieczyszczenie, zwiększają żyzność gleby, oszczędzają wodę.  

  • Zwierzęta hodowlane nie dostają hormonów wzrostu ani żadnych antybiotyków. Zapewnia im się lepsze warunki, nie modyfikuje się genetycznie podawanych pasz, mają więcej miejsca. Mięso, mleko, czy jajka z hodowli ekologicznych są lepsze dla naszego organizmu, zawierają więcej składników odżywczych.
  • Produkty roślinne są kontrolowane w naturalny sposób oraz do ich produkcji używa się wyłącznie naturalnych nawozów. Produkty z takich upraw, mają zwiększoną liczbę witamin oraz antyoksydantów.
  • Owoce i warzywa zawierają więcej antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się komórek. Ich jedzenie zmniejsza ryzyko zachorowania, na wiele chorób takich jak nowotwory, choroby skóry, czy układu krążenia.

Gdzie kupić produkty eko?

Produkty ekologiczne są coraz bardziej dostępne, z powodu wzrostu  ich popularności. Produkty te kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, zwiększa się również liczba supermarketów, które mają dział z ekologiczną żywnością. Sprawdź także sklep internetowy ze zdrową żywnością. Co więcej, żywność ekologiczną kupimy w miejscach takich jak: kiermasze, targowiska i bezpośrednio z gospodarstwa, należy się jednak upewnić, czy zakupione produkty mają aktualny certyfikat.

Warto jeść ekologiczną żywność!

Na pierwszy rzut oka dostrzegamy, że  żywność ekologiczna jest droższa. Wynika to z podwyższonych kosztów produkcji, ale ma więcej wartości odżywczych i znakomity smak. Żywność ekologiczna zmniejsza ryzyko powstawania w organizmie chorób cywilizacyjnych. Pozwala cieszyć się lepszą kondycją fizyczną i psychiczną. Zadbajmy o nas, ale także o środowisko!

 Źródło zdjęć: Canva

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej