Marzysz o przygotowaniu we własnym zaciszu domowym kawy, która zachwyci Cię i Twoich gości zarówno smakiem, jak i aromatem? Zastanawiasz się, co uwzględniane jest podczas parzenia esencji w docenianych przez wiele osób kawiarniach? Sprawdź, o czym należy pamiętać podczas parzenia ziaren w domu.
Kawa – pobudzenie i smak w jednym
Kawa to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Najwięcej produkuje się jej w Etiopii, jednak plantacje ziaren można znaleźć również w innych regionach całego świata. W bardzo szybkim tempie mieszanka została doceniona przez wszystkich, zarówno ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i właściwości, jakie można uzyskać dzięki jej regularnemu spożywaniu. Głównym składnikiem kawy jest kofeina, odpowiedzialna za pobudzenie. Picie esencji rano może dodać energii, mobilizując przy tym organizm do działania. W wielu regionach świata również w Polsce kawa to także element niezbędny w trakcie spotkań towarzyskich.
Co wpływa na smak kawy?
To, czy kawa przygotowywana w domu jest dobra, jest uzależnione od bardzo dużej liczby czynników. Wszystkie niżej wymienione kwestie wpływają zarówno na smak napoju, jak i jego konsystencję. Wywar nie powinien być zbyt cierpki i kwaskowy – to bowiem może świadczyć o przedawnieniu jego termin lub nieodpowiednim zaparzeniu. Zastosowanie kilku prostych kroków może znacząco poprawić kondycję esencji, dlatego dobrze jest się z nimi wcześniej zapoznać.
Jakość ziaren
Jedną z ważniejszych kwestii, która poprzedza przygotowanie kawy, jest wybór odpowiednich ziaren. Warto jest wybierać wysokiej jakości mieszanki, które charakteryzują się odpowiednim paleniem. Na rynku dostępnych jest wiele produktów z niższej półki. Ich niska cena idzie jednak w parze z różnymi defektami ziaren, które w późniejszych krokach znacznie psują kondycję przygotowywanego napoju. Do najczęstszych wad można zaliczyć:
- pleśń,
- niedojrzałość,
- zbyt słabe lub zbyt mocne wypalenie,
- uszkodzenia mechaniczne,
- wady związane z chorobą kawowca,
- mankamenty wynikające z działania szkodników obecnych na plantacjach.
Chcąc przygotowywać dobrej jakości napój, zdecydowanie lepiej jest sięgać po sprawdzone produkty, które pochodzą od znanych producentów. Takie mieszanki dostępne są np. w sklepie Cafe Silesia. Należy również podkreślić, że na jakość ziaren ma wpływ ich sposób przechowywania. Dobrze, jeśli mieszanka będzie zawsze szczelnie zamknięta. Warto także ograniczyć jej dostęp do światła słonecznego.
Rodzaj ziaren
Nie każdy wie, że ziarna kawy dostępne są w różnych wariantach. Do najczęściej wybieranych odmian należą Arabica i Robusta. Obie mieszanki charakteryzują się wysoką jakością, jednak różnią się ze względu na zawartość kofeiny, a co za tym idzie, intensywność smaku. Dla osób, które cenią sobie mocne doznania smakowe oraz chcą zapewnić sobie maksymalną dawkę pobudzenia, poleca się odmianę Robusta. Arabica jest bowiem przeznaczona dla osób, które lubią łagodniejsze odmiany ziaren.
Mielenie ziaren
Każda osoba, która zajmuje się parzeniem kawy już przez dłuższy czas, wie, że najlepszy aromat i smak napoju uzyskuje się w momencie wykorzystywania wyłącznie świeżo mielonych ziaren. Kawa ziarnista rozdrobniona tuż przed rozpoczęciem procesu parzenia pozwala bowiem wydobyć maksimum właściwości, co nie jest możliwe w przypadku wykorzystywania produktów rozdrobnionych dużo wcześniej. Ważny jest również sam sposób mielenia. Dobrze jest robić to za pomocą wysokiej jakości młynków elektrycznych lub manualnych, które nie psują ziaren w trakcie ich rozdrabniania.