Kawa kojarzy nam się przede wszystkim z ciemnobrązowym napojem o charakterystycznym smaku i wyjątkowym aromacie. Filiżanka kawy działa na wielu z nas energetyzująco, a także poprawia humor. Jednak oprócz wyjątkowego smaku, te niepozorne ziarna mają także inne niesamowite właściwości. Jak picie kawy wpływa na nasz organizm?
Krótka historia kawy
Ojczyzną kawy jest Etiopia a konkretnie jej region Kaffa, gdzie już w I tysiącleciu p.n.e. zbierano ziarna z naturalnych stanowisk i spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Mniej więcej w XIII wieku kawa trafiła do Jemenu za pośrednictwem kupców arabskich. Tutaj prawdopodobnie opracowano metodę prażenia ziaren i wytwarzania z nich napoju, który bardzo szybko Beduini rozpowszechnili w całej Arabii. Historia kawy na pozostałych kontynentach jest znacznie krótsza – trafiła ona do Francji dopiero w 1644 roku, by w późniejszych latach podbić całą Europę i obie Ameryki.
Obecnie kawowce uprawiane są w ponad 50 krajach wokół tzw. „pasa kawy”, a więc w środkowej Afryce, południowej Azji i Ameryce Łacińskiej, bo tylko w tych rejonach panują idealne warunki do uprawy tych wyjątkowych roślin. Kawowce Arabiki wydają najlepsze ziarna, gdy rosną w klimacie subtropikalnym lub równikowym i na dość dużych wysokościach. Z kolei plantacje Robusty częściej znajdują się na równinach.
Jak kawa wpływa na nasz organizm?
Świat kawy to nie tylko doskonały smak i niesamowity aromat, który ujmuje serca każdego wielbiciela małej czarnej. Te niepozorne ziarna kryją w sobie bowiem mnóstwo składników, a kawa spożywana regularnie i w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Znajdująca się w ziarnach kofeina wpływa pobudzająco na organizm. Krótkotrwale podniesione ciśnienie doprowadza do lepszego utlenienia mózgu, a co za tym idzie – zmniejszenia uczucia zmęczenia, poprawy koncentracji oraz zwiększenia pamięci roboczej. Picie kawy może mieć także korzystny wpływ na trawienie oraz przemianę materii. Kawa obniża ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca typu II, Alzhaimer czy Parkinson. Dlatego też warto zanurzyć się w pełen aromatu świat kawy i wśród wielu różnych mieszanek Arabiki i Robusty wybrać swój ulubiony, idealny smak, do którego będziemy chętnie powracać.
Kawa w kosmetyce? Jak najbardziej!
Najbardziej popularną formą przygotowania kawy jest napój, który pijemy solo lub z przeróżnymi dodatkami, np. mleczną pianką, bitą śmietaną, syropami smakowymi, czekoladą czy aromatycznymi przyprawami. Palone ziarna są także składnikiem wielu znakomitych deserów, wśród których niewątpliwie prym wiedzie aromatyczne tiramisu.
Warto wiedzieć, że znakomity skład kawy doceniany jest także w kosmetyce. Balsamy, kremy albo odżywki mogą mieć zbawienny wpływ na kondycję skóry, czyniąc ją świeżą, gładką i sprężystą. Kawa często wchodzi także w skład kosmetyków przeznaczonych do walki z cellulitem – poprzez pobudzanie ukrwienia kofeina może przeciwdziałać powstawaniu tzw. pomarańczowej skórki. Z kolei bazujące na kawie szampony lub odżywki, zapobiegają wypadaniu włosów, wygładzają ich strukturę i dodają blasku.
Z mielonych ziaren kawy warto przygotować peeling, który doskonale odświeży i zregeneruje skórę na całym ciele. Wystarczy zmielić kilka garści ziaren kawy, zalać wrzątkiem i odczekać do całkowitego ostygnięcia. Następnie odcedzamy fusy z nadmiaru wody, a gotowy peeling delikatnie wmasowujemy w poszczególne partie ciała. Jeśli nasza skóra ma skłonności do przesuszania, możemy kawę zmieszać z masłem kokosowym albo kilkoma kroplami oliwki kosmetycznej. Tak powstały peeling nie tylko doskonale odżywi i wygładzi nasze ciało, ale również sprawi, że będzie ono doskonale nawilżone.