W dzisiejszych czasach jesteśmy nieświadomie narażeni na wiele czynników, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Coraz więcej toksyn w powietrzu, chemicznych dodatków w żywności, czy cukru prawie we wszystkim co spożywamy powoduje, że z czasem zaczynamy zmagać się z nagle pojawiającymi się uczuleniami, bólami czy chorobami.
W tych okolicznościach niezbędna jest dbałość o odporność nie tylko w okresie jesienno zimowym ale przez cały rok. Nie poprawimy odporności łykając syntetyczną tabletkę z reklamy telewizyjnej. Proces odbudowy odporności organizmu jest długotrwały.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
Jednym z lepszych i przede wszystkim naturalnych produktów na poprawę odporności jest miód Manuka z Nowej Zelandii, znajdziesz go tutaj. Miód był używany już w czasach starożytnych w leczeniu wielu schorzeń, a w XIX wieku naukowcy odkryli, że ma on naturalne właściwości antybakteryjne. Jednak nie każdy miód jest taki sam i posiada takie same właściwości. Miód Manuka powstaje przez zapylanie przez pszczoły kwiatów krzewu Manuka (zwanego inaczej drzewem życia lub drzewem herbacianym) przez co ma wiele naturalnych, korzystnych właściwości, które czynią go wśród miodów najzdrowszą odmianą.
Czy miód Manuka ma leczniczą moc?
W celu odbudowy i utrzymania wspomnianej odporności zaleca się spożywanie go regularnie w niewielkich ilościach (łyżka dziennie). Jest także najlepszą alternatywą dla cukru i naturalnych słodzików. Miód Manuka ma działanie przeciwzapalne, które może złagodzić ból i stany zapalne. Badania pokazują, że jest on świetnym dodatkiem przy antybiotykoterapii wspomagając jej efekt leczniczy.
Głównym zastosowaniem medycznym miodu Manuka jest leczenie drobnych ran i oparzeń. Może zwalczać infekcje i przyspieszać gojenie. Z dostępnych badań wynika, że miód Manuka jest skuteczny także w:
- pielęgnacji skóry, w tym egzemy i zapalenia skóry
- łagodzeniu kaszlu, bólu gardła i przeziębienia
- leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego
- leczeniu infekcji bakteryjnych
- łagodzeniu trądziku i zaczerwienienia skóry
- równoważeniu układu trawiennego
- utrzymaniu zdrowych zębów i dziąseł
Jednym z głównych antybakteryjnych składników miodu Manuka jest związek o nazwie methylglyoxal (MGO). MGO pochodzi z innego związku, znanego jako dihydroksyaceton (DHA), którego wysokie stężenie występuje w nektarze kwiatów Manuka. Im wyższe stężenie MGO, tym silniejsze działanie antybakteryjne wykazuje miód.
Kto może spożywać miód Manuka?
Miód Manuka jest wskazany profilaktycznie (1 łyżeczka z rana) dla wszystkich dorosłych, również dla kobiet w ciąży, a także dla zwierząt. Nie zaleca się podawania go dzieciom poniżej pierwszego roku życia, a dzieciom starszym podawanie go jedynie w niewielkich ilościach, np.: pół łyżeczki dziennie. Regularne, codzienne spożywanie łyżki miodu Manuka wzmocni Twoją odporność, zwiększy ochronę przed infekcjami bakteryjnymi, a także doda Ci energii w ciągu dnia.
Osobom uczulonym na jad pszczeli rekomenduje się ostrożność przy spożywaniu miodu Manuka gdyż może on w sporadycznych przypadkach wywołać reakcje alergiczne. Najlepiej przed włączeniem miodu Manuka do swojej diety skonsultować ten fakt z lekarzem.