Start Life Style Popularny włoski aperitif – Aperol Spritz

Popularny włoski aperitif – Aperol Spritz

przez Redakcja
aperol spritz

Jeden z najczęściej zamawianych drinków na świecie, zwłaszcza w sezonie letnim. Swój sukces zawdzięcza optymalnemu połączeniu dwóch charakterystycznych włoskich smaków – Prosecco oraz pomarańczy. Sprawdź, dlaczego jest tak rozpowszechniony oraz jak samemu go przygotować.

Co się składa na drinka Aperol Spritz?

Lekki włoski drink w wersji podstawowej przyrządza się z zaledwie trzech składników: Aperolu, czyli likieru o aromacie gorzkich pomarańczy, wina musującego i wody gazowanej. Koktajlem można delektować się więc już w parę sekund. Co więcej, w przeciwieństwie do wielu innych drinków, ten koktajl posmakuje osobom, które nie przepadają za słodkimi smakami.

Przepis ten pozostawia pole do inwencji twórczej. Można trafić na przykład na Spritza z bazylią, rozmarynem, rabarbarem, porzeczkami czy mango.  

Skąd pochodzi Aperol Spritz?

Pomysł na Spritza sięga XIX wieku. Północne Włochy, czyli teren Wenecji Euganejskiej, znajdowały się wtedy pod panowaniem Austro-Węgier. 

Austriacy byli przyzwyczajeni do piwa o niższej od wina zawartości alkoholu, dolewali więc wody do podawanego do posiłków wina. Jeśli jeszcze nie próbowałeś win austriackich, to szeroką ofertę znajdziesz na wybieramwino.pl.

Nie jest jasne, kiedy do rozwodnionego wina zaczęto dodawać bittersa, ale połączenie szybko się przyjęło. Producent Aperola podaje, że w samej Wenecji Euganejskiej zamawia się 200 Spritzów na minutę!

Wenecja Euganejska jest jednym z zaledwie dwóch regionów na świecie, gdzie produkuje się Prosecco. Dlatego właśnie to wino najczęściej tam rozcieńczano. Dodatkowo, jego cytrusowa świeżość doskonale sprawdza się do drinków, szczególnie tych wypijanych w roli aperitifu. 

Jak zrobić Aperol Spritza?

Chociaż składniki na Aperola Spritza są jasne, to już ich dokładne proporcje niekoniecznie. Oficjalna wersja mówi o 3 porcjach Prosecco do 2 porcji Aperolu i 1 porcji wody gazowanej. Tradycjonaliści twierdzą jednak, że bliższe oryginału jest zmieszanie wszystkich składników w takiej samej ilości. 

Aperol Spritz – przepis 

Składniki:

  1. 150 ml schłodzonego MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC,
  2. 100 ml Aperol Spritz,
  3. 50 ml gazowanej wody mineralnej
  4. kostki lodu.

Przygotowanie: 

W dużych szklankach do wina z kostkami lodu zmieszaj Prosecco, Aperol i wodę gazowaną. 

Do dekoracji wykorzystuje się plaster pomarańczy albo nadzianą na wykałaczkę zieloną oliwkę.

Jeszcze szybszym sposobem, by cieszyć się Spritzem, jest kupienie gotowej mieszanki MONTE SANTI Spritz Bitter Orange.  

Jakie Prosseco najlepiej sprawdzi się do Spritza?

Wybierając Prosecco do Spritza, postaw raczej na to ze średniej półki- nazbyt tanie wino może nie mieć wystarczająco rozwiniętego bukietu, by konkurować z mocnym smakiem likieru z gorzkich pomarańczy. Natomiast winem najwyższej próby delektuj się bez dodatków.

Zalecamy również, żeby było to wino wytrawne, czyli Brut lub Extra Dry.

Koktajl zyska też na orzeźwiających bąbelkach z Prosecco Spumante, które nada się do Spritza znacznie lepiej niż Frizzante czy spokojne.

Wszystkie te wymogi spełnia MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC. Pochodzące z regionu Veneto wino musujące przyjemnie kontrastuje gorzką pomarańczę Aperolu smakiem kruchego zielonego jabłka, dojrzałej brzoskwini oraz cytryny. Z kolei aromaty białych owoców z subtelną trawą cytrynową to gwarancja jeszcze większej świeżości drinka. 

Materiał zewnętrzny

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej