Strona główna » Proste kroki do odkwaszania organizmu

Proste kroki do odkwaszania organizmu

przez Redakcja

Zakwaszenie organizmu to temat, o którym co jakiś czas się mówi, ale nie każdy faktycznie podejmuje próby zmiany diety w celu zmniejszenia problemu. A jest po co! Gdy dochodzi do nadmiernego zakwaszenia, trudniej jest dobrze się wyspać, łatwiej ulega się chorobom, a przy tym wszystkim powstają sprzyjające warunki do rozwoju kandydozy.

Czy dieta odkwaszająca musi być radykalna?

To zależy od tego, co uważasz za „radykalną zmianę”. Prawda jest taka, że bardzo może pomóc ograniczenie udziału w jadłospisie kilku składników, które spożywamy tak często, ze nie potrafimy sobie wyobrazić życia bez nich, chociaż w rzeczywistości to tylko kwestia przyzwyczajenia.

W odkwaszaniu bardzo może pomóc zmniejszenie ilości jedzonego mięsa. Nawet jeśli uwielbiasz tego typu potrawy, możesz zdecydować się np. trzech dni bezmięsnych w tygodniu, zawsze będzie to korzystna zmiana. Co w zamian? Zwiększ udział zielonych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż, czy brokuł – wszystkie one są zasadotwórcze, a przy okazji dostarczają również licznych mikroelementów i witamin.

Oczywiście sama zielenina byłaby trudna do wytrzymania, ale jak się okazuje w diecie odkwaszającej sprawdzają się również i inne warzywa. Marchew, pomidor (który właściwie jest owocem), rzodkiewki, wymieniać można długo, co jednak istotne – wiele z tych roślin nie tylko alkalizuje posiłek i czyni go bardziej kolorowym i smacznym, ale też czyni Twoją dietę zdrowszą.

Naturalna suplementacja

Co ciekawe, w odkwaszaniu może pomóc wiele naturalnych superfoodów, stanowiących ciekawą alternatywę dla popularnych suplementów. Część z nich została opisana w serwisie naturapluszdrowie.pl, zaś w kontekście odkwaszania organizmu7 warto wspomnieć chociażby o młodym jęczmieniu. Dodawany do przygotowanych w blenderze koktajli lub chociażby rozpuszczony w popijanym płynie, nie tylko pomaga w alkalizowaniu organizmu, ale i wspiera w jego oczyszczaniu, przy okazji dostarczając też całego bogactwa mikroelementów i antyoksydantów. A że przy okazji posiada tez sporo błonnika, pomaga tez w odchudzaniu.

Innym przykładem naturalnego „suplementu”, który pomaga w odkwaszaniu jest namoczony len (namoczenie pomaga w jego przyswajaniu). O tyle warto dodać go do diety, że nie tylko działa zasadotwórczo, ale też dostarcza bardzo ważnych dla zdrowia kwasów omega-3.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej