Dobrze zbilansowana dieta stanowi najlepsze źródło składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowe odżywianie jest szczególnie ważne w okresie ciąży. Dlatego to właśnie kobiety spodziewające się dziecka powinny zainteresować się produktami określanymi mianem superfoods. Poznaj te najważniejsze i dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Superfoods to produkty spożywcze, które wykazują udowodnione działanie prozdrowotne. Swoje właściwości zawdzięczają nie tylko bogactwu witamin i minerałów, ale również obecności wielu innych związków bioaktywnych. Dzięki temu mogą wspierać funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego czy odpornościowego.
Tłuste ryby morskie
Tłuste ryby morskie zaliczane są do grupy superfoods m.in. z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią przede wszystkim źródło kwasu dokozaheksaenowego (DHA), którego odpowiedni poziom w organizmie jest szczególnie ważny w okresie ciąży.
DHA w diecie kobiet spodziewających się dziecka ma ogromne znaczenie, ponieważ:
- wspiera rozwój mózgu i oczu płodu,
- ogranicza ryzyko wystąpienia alergii niemowlęcej,
- zmniejsza prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego,
- wpływa na układ immunologiczny przyszłej mamy – poprzez zwiększenie odporności na infekcje.
Czerwona fasola
Czerwona fasola to superjedzenie, które wyróżnia się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Jest źródłem bioflawonoidów oraz proantocyjanidyn, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników.
Fasola dostarcza ponadto witaminy B4, co jest niezwykle ważne z punktu widzenia ciężarnych kobiet. Cholina w ciąży odgrywa istotną rolę – m.in. wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu oraz zabezpiecza jego DNA przed uszkodzeniami. Zmniejsza przy tym ryzyko wystąpienia wielu wad rozwojowych.
Brokuły
Brokuły, podobnie jak czerwona fasola, zawierają sporą ilość witaminy B4, która wspomaga pracę układu nerwowego oraz mózgu, m.in. poprzez stymulowanie produkcji acetylocholiny – ważnego neuroprzekaźnika. Jak jeszcze działa cholina? W ciąży wpływa ona korzystnie nie tylko na rozwój mózgu płodu, ale redukuje również prawdopodobieństwo wystąpienia wady cewy nerwowej. Zaburzenia metabolizmu choliny w organizmie przyszłej mamy zostały powiązane z ryzykiem występowania zespołu Downa u jej dziecka [1] . Na liście superfoods znajdują się też m.in. takie produkty spożywcze jak: pistacje, kwiat róży, awokado, miód manuka i nasiona chia. Warto włączyć je do codziennej diety, aby organizm otrzymał niezbędne składniki odżywcze wspierające pracę całego ustroju.
[1] Jaiswal SK, et al. Eur J Clin Nutr. 2016, 1-6