Strona główna » Chia, czyli co warto wiedzieć o szałwii hiszpańskiej

Chia, czyli co warto wiedzieć o szałwii hiszpańskiej

przez Redakcja
chia

Rosnąca ciekawość kulinarna i poszukiwanie coraz to zdrowszych alternatyw popularnych produktów sprawiają, że w naszej kuchni regularnie pojawiają się kolejne oryginalne składniki. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się rozmaite rośliny i ich nasiona, w tym chia, która pojawiła się dość nieoczekiwanie i już od pierwszych chwil wzbudza spore zainteresowanie.

Zmiany w dotychczasowym sposobie odżywiania, regularne posiłki i włączanie do nich zdrowych produktów są dużym krokiem ku lepszemu zdrowiu i kondycji. To pozytywne konsekwencje zwiększającej się świadomości związanej z jedzeniem i jego wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. A teraz przyjrzyjmy się bliżej wspomnianej wcześniej szałwii hiszpańskiej, czyli inaczej – nasionom chia. 

Chia – co to jest?

Chia to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Jej nasiona całkiem niedawno przywędrowały do Polski i śmiało wkroczyły do naszych kuchni. Nasiona chia są małe, dość twarde i mają ciemny kolor. Świetnie wchłaniają płyny, dlatego po zanurzeniu w jogurcie lub wodzie pęcznieją, zmieniają swoją wielkość i miękną (właśnie wtedy są najlepsze do jedzenia). Jeszcze jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny – można go było kupić jedynie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Dziś nasiona chia bez problemu znajdziemy w wielu marketach i sklepach ogólnospożywczych. 

Jakie właściwości mają nasiona chia?

Nasiona chia cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko dlatego, że są produktem egzotycznym, ale też dlatego, że mają wiele prozdrowotnych właściwości. A co konkretnie przemawia za ich włączeniem do diety? Już odpowiadamy. 

  • Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają układ nerwowy i obniżają poziom złego cholesterolu. 
  • Zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego i sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej. 
  • Znajdziemy w nich dużo białka wysokiej jakości, dlatego jest to idealne uzupełnienie diety dla wegetarian czy sportowców. 
  • Chia to także wiele cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E oraz magnez, żelazo, selen, fosfor, wapń czy mangan. Substancje te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Przepisy z nasionami chia 

Wiesz już, że nasiona chia są wartościowym składnikiem codziennej diety. Teraz nasuwa się pytanie jak wykorzystać te małe nasionka i co z nich przygotować, żeby było smacznie i zdrowo. Oto kilka pysznych inspiracji: 

  • prosty kokosowy pudding z chia
  • owocowy sernik na zimno z chia, 
  • kolorowy koktajl lub smoothie, 
  • owsianki, jaglanki, gryczanki i inne słodkie dania na bazie kasz lub płatków.

Jeśli chcesz urozmaicić swoje posiłki, a jednocześnie włączyć do nich nowe produkty, to idealny moment, żeby sięgnąć właśnie po nasiona chia. Te małe ziarenka dostarczą Ci wielu cennych substancji, które korzystnie wpłyną na pracę Twojego organizmu i pomogą jeszcze lepiej zbilansować codzienną dietę. 

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej