Rosnąca ciekawość kulinarna i poszukiwanie coraz to zdrowszych alternatyw popularnych produktów sprawiają, że w naszej kuchni regularnie pojawiają się kolejne oryginalne składniki. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się rozmaite rośliny i ich nasiona, w tym chia, która pojawiła się dość nieoczekiwanie i już od pierwszych chwil wzbudza spore zainteresowanie.
Zmiany w dotychczasowym sposobie odżywiania, regularne posiłki i włączanie do nich zdrowych produktów są dużym krokiem ku lepszemu zdrowiu i kondycji. To pozytywne konsekwencje zwiększającej się świadomości związanej z jedzeniem i jego wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. A teraz przyjrzyjmy się bliżej wspomnianej wcześniej szałwii hiszpańskiej, czyli inaczej – nasionom chia.
Chia – co to jest?
Chia to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Jej nasiona całkiem niedawno przywędrowały do Polski i śmiało wkroczyły do naszych kuchni. Nasiona chia są małe, dość twarde i mają ciemny kolor. Świetnie wchłaniają płyny, dlatego po zanurzeniu w jogurcie lub wodzie pęcznieją, zmieniają swoją wielkość i miękną (właśnie wtedy są najlepsze do jedzenia). Jeszcze jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny – można go było kupić jedynie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Dziś nasiona chia bez problemu znajdziemy w wielu marketach i sklepach ogólnospożywczych.
Jakie właściwości mają nasiona chia?
Nasiona chia cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko dlatego, że są produktem egzotycznym, ale też dlatego, że mają wiele prozdrowotnych właściwości. A co konkretnie przemawia za ich włączeniem do diety? Już odpowiadamy.
- Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają układ nerwowy i obniżają poziom złego cholesterolu.
- Zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego i sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej.
- Znajdziemy w nich dużo białka wysokiej jakości, dlatego jest to idealne uzupełnienie diety dla wegetarian czy sportowców.
- Chia to także wiele cennych witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E oraz magnez, żelazo, selen, fosfor, wapń czy mangan. Substancje te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przepisy z nasionami chia
Wiesz już, że nasiona chia są wartościowym składnikiem codziennej diety. Teraz nasuwa się pytanie jak wykorzystać te małe nasionka i co z nich przygotować, żeby było smacznie i zdrowo. Oto kilka pysznych inspiracji:
- prosty kokosowy pudding z chia,
- owocowy sernik na zimno z chia,
- kolorowy koktajl lub smoothie,
- owsianki, jaglanki, gryczanki i inne słodkie dania na bazie kasz lub płatków.
Jeśli chcesz urozmaicić swoje posiłki, a jednocześnie włączyć do nich nowe produkty, to idealny moment, żeby sięgnąć właśnie po nasiona chia. Te małe ziarenka dostarczą Ci wielu cennych substancji, które korzystnie wpłyną na pracę Twojego organizmu i pomogą jeszcze lepiej zbilansować codzienną dietę.