Start Zdrowie Jaka jest najlepsza witamina C?

Jaka jest najlepsza witamina C?

przez Redakcja
Jaka jest najlepsza witamina C?

Na utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu wpływa wiele czynników – zdrowa dieta, spokojny i odpowiednio długi sen, aktywność fizyczna. Przez wzgląd na szerokość geograficzną, w jakiej przyszło nam żyć, borykamy się ze słabą dostępnością do świeżych warzyw i owoców w okresie zimowym. Niestety większość z nas cierpi na niedobory witaminy C. Jak temu zaradzić? Trzeba dostarczać ją organizmowi z zewnątrz. O najlepszych preparatach z witaminą C opowiemy w poniższym artykule.

Najlepsza witamina C, czyli jaka?

Jaka jest najlepsza witamina c? Wiele wskazuje na to, że najlepszą formą jest witamina C pod postacią estru. Charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością – zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Co za tym idzie – jest znacznie lepiej wchłaniany aniżeli inne formy witaminy C. Jak można się domyślić – ester witaminy C wzbogacony jest o wapń. Przy okazji dostarczania organizmowi witaminy C dbamy zatem również o odpowiedni poziom wapnia w organizmie. Co ciekawe; buforowana wapniem witamina C pozbawiona jest charakterystycznej kwasowości, co sprawia, że z powodzeniem mogą ją zażywać osoby mające problemy z żołądkiem. Poziom witaminy C w formie estru utrzymuje się długo we krwi. A zatem: jaka witamina C będzie najbardziej efektywna? Opatentowana formuła, a mianowicie mieszanina askorbinianu wapnia i metabolitów witaminy C (głównie dehydroaskorbinianu i treonianu wapnia) sprawia, że witamina C w tej postaci doskonale się wchłania i oddziałuje na organizm.

Kwas askorbinowy i jego właściwości

Kwas askorbinowy, czyli innymi słowy po prostu witamina C, ma wiele zbawiennych dla organizmu właściwości. Przede wszystkim kwas L-askorbinowy jest przede wszystkim silnym antyutleniaczem. Działa antyoksydacyjnie, zwalcza wolne rodniki. Wpływa również na lepszą przyswajalność żelaza. Wzmacnia układ krwionośny, uszczelniając ściany naczyń krwionośnych. Ponadto pomaga w budowaniu odporności organizmu. Witamina C opóźnia procesy starzenia. Dowiedziono również, że jest ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej. Jak zatem widać – odpowiednia podaż witaminy C ma ogromny wpływ na utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu. Można wręcz powiedzieć, że jest ona niezbędna do życia i prawidłowego funkcjonowania. Właściwe wchłanianie witaminy C zapobiega wielu schorzeniom, natomiast jej niedobór pociąga za sobą fatalne skutki. Już przed wiekami zauważono, że powoduje on szkorbut. Do najczęstszych dolegliwości należą jednak: zmęczenie, bladość, przedłużone krwawienie z ran itp.

Jak zażywać witaminę C?

Przede wszystkim o witaminie C należy pamiętać każdego dnia. Regularne zażywanie to klucz do zdrowia. Witamina C bierze udział w wielu procesach, które nieustannie zachodzą w organizmie. Ponadto okres jej półtrwania jest dość krótki – do 14 dni. Organizm nie jest zaś w stanie magazynować witaminy. Znajduje się ona wprawdzie w niektórych tkankach i narządach, lecz w sytuacji niedoborów z zewnątrz jest to niewystarczające. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

  • Dzieci: 40-50 mg dziennie
  • Kobiety: 75 mg dziennie
  • Mężczyźni: 90 mg dziennie

Czy jest to uniwersalna tabela? Owszem, lecz w przypadku osób zdrowych, które nie nadwyrężają nadmiernie organizmu. Zapotrzebowanie na witaminę C znacząco wzrasta, gdy intensywnie uprawiamy sport, ciężko pracujemy fizycznie, jesteśmy uzależnieni od alkoholu itp.

Warto nadmienić, że przedawkowanie witaminy C jest bardzo rzadkim zjawiskiem. Niemniej – tak jak w przypadku wszystkich aplikowanych do organizmu preparatów – należy zażywać witaminę C zgodnie ze wskazaniami ulotki preparatu lub zaleceniami lekarza prowadzącego. Nadmiar witaminy C sprawia, że maleje przyswajalność selenu oraz miedzi. Objawami alarmującymi są natomiast biegunka, bóle brzucha, wymioty.

Kiedy stosować preparaty z witaminą C?

Preparaty z naturalną witaminą C są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zatem należy je przyjmować regularnie i systematycznie. Jednakże okresem wzmożonego zapotrzebowania jest z pewnością sezon jesienno-zimowy. Mamy wówczas utrudniony dostęp do różnorodnych produktów żywnościowych – przede wszystkim świeżych warzyw, owoców, ziół. Jest to również okres, kiedy nasz organizm narażony jest na wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe. Witamina C znacząco podnosi odporność, wzmacniając komórki układu odpornościowego.

Naturalne źródła witaminy C

Czy naturalna witamina C, znajdująca się w produktach spożywczych, jest w stanie zapewnić odpowiedni jej poziom? Oczywiście warto odżywiać się w taki sposób, aby dostarczać organizmowi składników odżywczych, witamin i minerałów. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że najczęściej musimy uzupełniać dietę suplementami oraz dobrymi preparatami z witaminą C. Jednakże w jakich produktach możemy znaleźć najwięcej witaminy C?

Są to: brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, pomidory, jabłka, czarne porzeczki, owoce dzikiej róży itd.

Najlepszym rozwiązaniem jest dbanie o zdrową i zbilansowaną dietę, a dodatkowo wspomaganie organizmu preparatem z witaminą C. Wśród kilku dostępnych na rynku form witaminy C z pewnością warto zwrócić uwagę na Ester C. Dobrze dobrana witamina C pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem oraz wysoką odpornością na wirusy i bakterie, co obecnie jest niezwykle istotne.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej