Pizza jest jednym z ulubionych dań, które ze smakiem pałaszujemy w restauracji lub zamawiamy do domu. Sprawdź sposób, dzięki któremu ta włoska potrawa będzie zawsze pod ręką!
Jaki piec do pizzy najlepiej wybrać?
Obecnie wśród dostępnych produktów możemy znaleźć dwa rodzaje pieców do domowej pizzy. Do wyboru mamy tzw. piece opalane oraz elektryczne. Który z nich sprawdzi się najlepiej w twojej kuchni? Na początku warto omówić dobre i słabsze strony obu rozwiązań.
Piece opalane – dla kogo?
Piece opalane to bardziej tradycyjne rozwiązanie znane nam chociażby z restauracji. Ich główną zaletą jest możliwość wiernego odwzorowania smaku włoskiej pizzy. Waga takiego piekarnika wynosi od 8 kg aż do 200 kg. Trzeba więc wziąć pod uwagę, że urządzenie może nie być przystosowane do częstego przemieszczania. Najlepiej wybrać piec opalany, jeśli mieszka się w domu z ogrodem. Duże rozmiary dają nam możliwość upieczenia większej ilości pizzy, więc takie rozwiązanie sprawdzi się świetnie na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Warto wspomnieć że w ogromnych piekarnikach możemy przyrządzać nie tylko włoskie ciasto. Tak naprawdę wszystko, co zmieści się do środka będzie dobrze upieczone. Piec opalany jest więc niezwykle uniwersalny.
Jak działają piece opalane?
Do tego rodzaju piekarnika będziemy potrzebować tzw. paliwa. Może to być drewno, węgiel, gaz lub pellet drzewny. Oczywiście przy wykorzystaniu drewnianych bloków i gałązek uzyskamy najlepsze efekty, jeśli chodzi o smak pizzy.
Piece elektryczne – kompaktowy pionier
Elektryczne piece do pizzy to bardziej nowatorskie rozwiązanie. Urządzenie może być podobne do tostera lub przyjmować formę kuchenki mikrofalowej. Piekarnik rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury dzięki dwóm niezależnym grzałkom. Osiągnięcie 500°C pozwala nam na szybkie pieczenie pizzy, ale nie tylko. Bez problemu przyrządzisz także świeży chlebek lub ciasto.
Warto wspomnieć o budowie pieca elektrycznego, ponieważ zamiast teflonu znajdziemy w środku płytę kamienną lub ceramiczną. Dzięki temu małe i niepozorne urządzenie nawiązuje do olbrzymów znanych nam z restauracji. Pieczenie pizzy na odpowiednim podłożu zapewnia lepszy smak oraz niepowtarzalny aromat, który możesz osiągnąć nawet w swoim domu.
Elektryczne piece do pizzy – gdzie się sprawdzą?
Dzięki swoim niewielkim rozmiarom piec elektryczny zmieści się praktycznie w każdej kuchni. Jest to więc najbardziej przystępne rozwiązanie dla osób mieszkających na małych powierzchniach. Poza tym kompaktowy piekarnik można zabierać ze sobą na imprezy i spotkania towarzyskie. Wszyscy wiemy, że robienie własnej pizzy jest dużo bardziej oszczędne, niż zamawianie jej z restauracji za każdym razem. Warto wspomnieć, iż w elektrycznym piecu możesz przygotowywać pizzę jedną po drugiej. Urządzenie potrzebuje tylko chwilkę czasu, żeby z powrotem nagrzać się do odpowiedniej temperatury.
Jak długo pieczemy pizzę?
Czas pieczenia pizzy zależy od kilku czynników. Pierwszym ważnym aspektem jest grubość ciasta, którą możemy dopasować do naszych preferencji. Jeśli spód jest gruby, naszą potrawę będziemy piec nawet około 5 – 10 min. Pizzy na cienkim cieście musimy pilnować, ponieważ często 1 minuta wystarczy na ukończenie procesu pieczenia. Warto pamiętać, że niektóre piece elektryczne rozgrzewają się do niższej temperatury, więc czas może się wahać.
Piece elektryczne – czy są bezpieczne?
Pewnie zastanawiacie się, czy urządzenie elektryczne osiągające tak wysoką temperaturę jest bezpieczne w użytkowaniu. Renomowani producenci używają zazwyczaj dobrych jakościowo materiałów przy wytwarzaniu. Ponadto piece do pizzy posiadają dwa termostaty regulujące ciepło, więc ryzyko wypadku jest znikome. Pamiętajmy jednak, że gorące sprzęty powinniśmy trzymać z daleka od małych dzieci.