Start Zdrowie Zdrowe tłuszcze do spożywania na zimno

Zdrowe tłuszcze do spożywania na zimno

przez Redakcja
Olej z czarnuszki

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak mieć na uwadze, że jego zbyt duża ilość – szczególnie przy niezachowywaniu odpowiedniego składu – może działać na zdrowie negatywnie. Głównym zagrożeniem są choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość czy zaburzenia układu krążenia. Dlatego warto odpowiednio zbilansować swoją dietę i włączyć do niej tzw. zdrowe tłuszcze, szczególnie te spożywane na zimno, takie jak olej z czarnuszki.

Dlaczego warto sięgać po zdrowe tłuszcze?

Już w 2005 roku powstała zdrowa piramida żywienia przygotowana przez Harwardzką Szkołę Zdrowia Publicznego. Wzięto wówczas pod uwagę, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma kontrola masy ciała oraz aktywność fizyczna. W piramidzie ujęto także zdrowe oleje, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy itd.[1] Wszystko dlatego, że to właśnie tłuszcze roślinne są bogate w kwasy omega-3 i omega-6 – dostarczanie tych kwasów poprzez pożywienie jest konieczne, ponieważ organizm nie wytwarza ich samodzielnie. Tłuszcze zwierzęce zaś są pełne tłuszczów nasyconych, które nie wpływają zbyt korzystnie na nasz organizm, szczególnie w nadmiarze.

Niektóre ze zdrowych tłuszczy sprawdzają się wyłącznie do spożywania na zimno, ponieważ obróbka termiczna mogłaby je pozbawić cennych właściwości prozdrowotnych.

Olej rzepakowy

Chociaż oleju z rzepaku chętnie używamy do smażenia i pieczenia, to jednak równie znakomicie sprawdza się na zimno, szczególnie do sałatek. Olej rzepakowy jest źródłem sporej ilości wspomnianych kwasów omega-3 i omega-6, na dodatek jest bogaty w witaminę E. W oleju z rzepaku znajdziemy również tzw. fitosterole, czyli sterole pochodzenia roślinnego, które znacznie przyczyniają się do obniżania poziomu tzw. „złego” cholesterolu LDL w organizmie.

Olej z czarnuszki

Czarnuszka to roślina, która swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie nasion. O jej dobroczynnym działaniu na zdrowie wiadomo już od wieków, dlatego jest chętnie stosowana nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, a nawet w medycynie. Tłoczony na zimno olej z czarnuszki to prawdziwe bogactwo minerałów i witamin, w tym:

  • witamin A, E i F itd.;
  • magnezu, wapnia czy cynku;
  • węglowodanów, białka oraz kwasów tłuszczowych.

Może stanowić doskonały dodatek do sosów, sałatek i mięs – trzeba jednak pamiętać, że ma dość ostry, korzenny smak.

Olej słonecznikowy

Podobnie jak w przypadku rzepakowego, olej słonecznikowy również jest chętnie stosowany do smażenia, jednak jeśli chcemy w pełni czerpać z jego właściwości, zdecydowanie lepiej spożywać go na zimno. Wszystko dlatego, że zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 mogą ulec rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, w związku z czym nie dostarczymy ich organizmowi. Olej słonecznikowy na zimno ma działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.

Olej kukurydziany

Ponieważ w oleju kukurydzianym znajdziemy bardzo duże ilości kwasów omega-6, nie należy go wykorzystywać do smażenia ani spożywać w bardzo dużych ilościach. Dodawany jednak na zimno do sałatek i sosów, a także do przyrządzonego domowymi sposobami majonezu, może mieć dobroczynne działanie, głównie za sprawą obecności witaminy E oraz prowitaminy A. Warto zwrócić uwagę, czy kupujemy olej rafinowany, czy nierafinowany – w przypadku kukurydzianego bardzo często spotyka się produkty rafinowane, które nie wpływają już aż tak korzystnie na zdrowie.

Bibliografia
  1. Achremowicz K., Szary Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, t. 3, nr 44, str. 23.
  2. Całyniuk B., Grochowska-Niedworok E., Białek A., Czech N., Kukielczak A., Piramida żywienia – wczoraj i dziś, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, nr 92, str. 20.
  3. Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2.
  4. Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, t. 2, nr 75.
  5. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2006, t. 2, nr 47.

[1] B. Całyniuk, E. Grochowska-Niedworok, A. Białek, N. Czech, A. Kukielczak, Piramida żywienia – wczoraj i dziś, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, nr 92, str. 20.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Informujemy Cię, że przetwarzamy Twoje dane osobowe. Zanim zaczniesz przeglądać naszą stronę, prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami. Akceptuję Więcej