Produkty ubogie w cholesterol od dawna kuszą nas ze sklepowych półek. Podział na „dobry” i „zły” cholesterol również utarł się przez lata w naszej świadomości. Każdy jest też w stanie potwierdzić, że tłuszcze roślinne są dużo zdrowsze od tych zwierzęcych. Tylko czy to wszystko na pewno prawda?
1. Cholesterol jest nam potrzebny
A na pewno niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Większą część potrzebnej ilości tego tłuszczu produkuje wątroba, ale możemy go też przyjmować z jedzeniem.
Jakie są najważniejsze funkcje cholesterolu?
- Buduje on każdą komórkę ludzkiego organizmu.
- Jest nieodzowny do produkcji większości hormonów, witaminy D3 i kwasu żółciowego.
- Pomaga w prawidłowym budowaniu skóry.
- Pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
2. Należy zwracać uwagę na każdy rodzaj tłuszczu
Dbając o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie, nie można zapominać o tłuszczach. Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar i odżywiać się zgodnie z zapotrzebowaniem dostosowanym do wieku, płci i trybu życia.
Głównym źródłem tłuszczów w diecie powinny być kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone: pochodzące z olejów roślinnych (z oliwy, awokado, pestek i ziaren, miękkich margaryn) oraz tłustych ryb morskich (śledzi, makreli, łososi). Unikać powinno się tłuszczów trans, czyli tych częściowo utwardzonych. Znajdują się one nie tylko w większości produktów bazujących na tłuszczach zwierzęcych – maśle, smalcu, nabiale oraz tłustym mięsie – ale także chociażby w oleju kokosowym.
3. Nie ma cholesterolu „dobrego” i „złego”
Odwieczny podział na „dobry” i „zły” cholesterol nie jest do końca prawidłowy. Wyróżniamy dwie frakcje: LDL (odpowiedzialny za transport cholesterolu z wątroby do mięśni) oraz HDL (odpowiedzialny za transport cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby).
Ten pierwszy nazywany jest tym „złym”, ale tak naprawdę złe działanie może mieć VLDL, czyli lipoproteina o bardzo małej gęstości, powstała w wątrobie i jelicie cienkim. To ona ulega utlenieniu w naczyniach krwionośnych i może przyczynić się do powstawania stanów zapalnych i zmian miażdżycowych.
4. Wysoki poziom cholesterolu nie świadczy o chorobie
Wykonując badania określające poziom cholesterolu we krwi, sprawdzamy przede wszystkim ten, który wytwarzany jest przez organizm. W rzeczywistości działa to tak, że jedzenie bogate w tę substancję działa na obniżenie jej produkcji w organizmie.
Problem z cholesterolem powstaje dopiero wtedy, gdy proporcje między tym „dobrym” a tym „złym” zostaną zaburzone. Należy to potraktować jako sygnał ostrzegawczy. Może to świadczyć o stanie zapalnym, który z kolei może być powodem rozwoju jednej z wielu chorób przewlekłych.
5. Poziom cholesterolu można obniżyć dietą
Zmiana niektórych nawyków żywieniowych i wprowadzenie konkretnych produktów żywieniowych na stałe do codziennego jadłospisu pomoże obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Jakie produkty pomogą zredukować stężenie tego tłuszczu?
- Żywność bogata w błonnik pokarmowy, np. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, warzywa i owoce.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy omega-3, których bogatym źródłem są tłuste ryby morskie (makrela, sardynki, łosoś, tuńczyk, halibut) oraz oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia).
- Orzechy i migdały, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Co wyeliminować z diety, aby obniżyć cholesterol?
- Tłuste mięso wołowe i wieprzowe.
- Tłusty żółty ser.
- Fast foody.
- Smalec, masło, tłuste mleko, śmietanę.
- Słodycze oraz alkohol.
Artykuł partnera