Strona główna » 5 najważniejszych faktów na temat cholesterolu

5 najważniejszych faktów na temat cholesterolu

przez Redakcja

Produkty ubogie w cholesterol od dawna kuszą nas ze sklepowych półek. Podział na „dobry” i „zły” cholesterol również utarł się przez lata w naszej świadomości. Każdy jest też w stanie potwierdzić, że tłuszcze roślinne są dużo zdrowsze od tych zwierzęcych. Tylko czy to wszystko na pewno prawda?

1. Cholesterol jest nam potrzebny

A na pewno niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Większą część potrzebnej ilości tego tłuszczu produkuje wątroba, ale możemy go też przyjmować z jedzeniem.

Jakie są najważniejsze funkcje cholesterolu?

  • Buduje on każdą komórkę ludzkiego organizmu.
  • Jest nieodzowny do produkcji większości hormonów, witaminy D3 i kwasu żółciowego.
  • Pomaga w prawidłowym budowaniu skóry.
  • Pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.

2. Należy zwracać uwagę na każdy rodzaj tłuszczu

Dbając o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie, nie można zapominać o tłuszczach. Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar i odżywiać się zgodnie z zapotrzebowaniem dostosowanym do wieku, płci i trybu życia.

Głównym źródłem tłuszczów w diecie powinny być kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone: pochodzące z olejów roślinnych (z oliwy, awokado, pestek i ziaren, miękkich margaryn) oraz tłustych ryb morskich (śledzi, makreli, łososi). Unikać powinno się tłuszczów trans, czyli tych częściowo utwardzonych. Znajdują się one nie tylko w większości produktów bazujących na tłuszczach zwierzęcych – maśle, smalcu, nabiale oraz tłustym mięsie – ale także chociażby w oleju kokosowym.

3. Nie ma cholesterolu „dobrego” i „złego”

Odwieczny podział na „dobry” i „zły” cholesterol nie jest do końca prawidłowy. Wyróżniamy dwie frakcje: LDL (odpowiedzialny za transport cholesterolu z wątroby do mięśni) oraz HDL (odpowiedzialny za transport cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby).

Ten pierwszy nazywany jest tym „złym”, ale tak naprawdę złe działanie może mieć VLDL, czyli lipoproteina o bardzo małej gęstości, powstała w wątrobie i jelicie cienkim. To ona ulega utlenieniu w naczyniach krwionośnych i może przyczynić się do powstawania stanów zapalnych i zmian miażdżycowych.

4. Wysoki poziom cholesterolu nie świadczy o chorobie

Wykonując badania określające poziom cholesterolu we krwi, sprawdzamy przede wszystkim ten, który wytwarzany jest przez organizm. W rzeczywistości działa to tak, że jedzenie bogate w tę substancję działa na obniżenie jej produkcji w organizmie.

Problem z cholesterolem powstaje dopiero wtedy, gdy proporcje między tym „dobrym” a tym „złym” zostaną zaburzone. Należy to potraktować jako sygnał ostrzegawczy. Może to świadczyć o stanie zapalnym, który z kolei może być powodem rozwoju jednej z wielu chorób przewlekłych.

5. Poziom cholesterolu można obniżyć dietą

Zmiana niektórych nawyków żywieniowych i wprowadzenie konkretnych produktów żywieniowych na stałe do codziennego jadłospisu pomoże obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Jakie produkty pomogą zredukować stężenie tego tłuszczu?

  • Żywność bogata w błonnik pokarmowy, np. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, warzywa i owoce.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy omega-​3, których bogatym źródłem są tłuste ryby morskie (makrela, sardynki, łosoś, tuńczyk, halibut) oraz oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia).
  • Orzechy i migdały, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Co wyeliminować z diety, aby obniżyć cholesterol?

  • Tłuste mięso wołowe i wieprzowe.
  • Tłusty żółty ser.
  • Fast foody.
  • Smalec, masło, tłuste mleko, śmietanę.
  • Słodycze oraz alkohol.

Artykuł partnera

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej