Strona główna » Najlepsze desery z tapioki

Najlepsze desery z tapioki

przez Redakcja
Desery z tapioki

Tapioka to pochodna korzenia manioku, z którego możemy przygotować różnorodne dania, od zup po desery. Oprócz tego, że tapioka zawiera dużą ilość węglowodanów, co czyni ją idealną dla sportowców, ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, nie zawiera glutenu i jest bogata w witaminę C. Sprawdź, jak pyszne mogą być desery z tapioki!

Prosty deser z tapioki, pudding z cynamonem

Jeśli szukasz łatwego, szybkiego i aromatycznego deseru, ten kremowy deser z tapioki z cynamonem będzie idealny! Tapioka to produkt, który, mimo że nie jest pochodzenia meksykańskiego, stał się jednym z faworytów podczas przygotowywania łatwych, szybkich i pysznych deserów. Kuleczki tapioki po ugotowaniu nabierają miękkiej i ciągnącej się konsystencji, dodatkowo są bogate w błonnik. Poniżej przedstawiamy jeden z pomysłów na pyszny deser — cynamonowy pudding z tapioki.

Składniki

  • 1 szklanka: kulki tapioka
  • 1 ½ litra wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej półtora litra wody, dodaj tapiokę i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
  2. Dodaj mleko i mleko skondensowane. Następnie przełam laskę cynamonu na pół i dodaj razem z esencją waniliową.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż zauważysz, że tapioka jest przezroczysta.
  4. Deser jest gotowy — możesz podawać go z posypką cynamonową lub podać z dodatkiem kardamonu.

Bubble tea z tapioką — zdrowy deser

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 100 g wody
  • 100 g tapioki
  • 500 ml zimnej czarnej herbaty
  • 500 ml mleka
  • 100 g dowolnego koncentratu owocowego (np. melon)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj syrop. Podgrzej wodę, wsyp cukier, wymieszaj, a następnie całkowicie ostudź.
  2. W rondlu zagotuj 1 litr wody. Dodaj perełki tapioki, delikatnie wymieszaj i gotuj przez 16 minut.
  3. Odcedź tapiokę, przepłucz pod zimną wodą, następnie dolej zimnego syropu.
  4. W shakerze wymieszaj herbatę, mleko i koncentrat z owoców. Jeśli nie masz shakera, użyj blendera.
  5. Do szklanki wlej syrop z tapioką, a następnie zalej go herbatą z mlekiem i owocami.

Kokosowy pudding z tapioki z czerwonymi owocami

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym będzie świetną opcją. Ten pyszny deser ma nie tylko orzeźwiający smak, ale możesz też przygotować go, dodając do niego ulubione owoce. Zamiast mleka możesz dać mleko roślinne.

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 50 g malin
  • 75 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 380 ml mleka kokosowego
  • 50 g tapioki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kompot z czerwonych owoców: truskawki umyj, obierz, pokrój, włóż do rondelka i lekko podgrzej. Dodaj 50 g cukru, maliny i całość lekko podduś (10 minut). Zdejmij z ognia i ostudź.
  2. Przygotuj krem z tapioki: najpierw należy wsypać tapiokę do garnka. Następnie ugotuj kulki tapioki we wrzącej wodzie, gotując przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
  3. Do drugiego rondla wlej mleko, mleko kokosowe, 25 g cukru i ugotowaną tapiokę. Całość składników gotuj na małym ogniu, aż kulki tapioki staną się przezroczyste — ciągle mieszaj. Pudding z tapioki zdejmij z ognia i ostudź.
  4. Do szklanki wlej odrobinę kompotu z czerwonych owoców, a następnie umieść na nim pudding z tapioki. Deser umieść w chłodnym miejscu. Podczas serwowania udekoruj pudding z tapioki kilkoma czerwonymi owocami.

Podpowiedź

• Maliny możesz zastąpić rabarbarem, po czym do kompotu dodać 70 g (zamiast 50 g) cukru, aby zrównoważyć jego kwasowość.

Pudding z tapioki z mlekiem miętowym

Składniki

  • 40 g tapioki
  • 500 ml pasteryzowanego mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 3 cukierki miętowe

Sposób przygotowania

  1. Umyj, osusz i obierz miętę. Zagotuj mleko, następnie zdejmij z ognia i zaparzaj w nim miętę przez 10 minut pod przykryciem.
  2. Przefiltruj mleko i podgrzej je z cukrem i 2 pokruszonymi cukierkami miętowymi, które powoli się rozpuszczą.
  3. Dodaj tapiokę i kontynuuj gotowanie na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut, regularnie mieszając.
  4. Gdy perełki tapioki staną się przezroczyste i miękkie, przesyp je do miski i pozostaw do ostygnięcia. Miętowy deser rozłóż do szklanek, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  5. Podczas serwowania posyp powierzchnię małymi kawałkami miętowych cukierków.

Bananowy pudding z tapioki

Składnik

  • 1/2 l mleka kokosowego
  • 4 łyżki tapioki
  • 50 g orzeszków ziemnych w łupinach
  • 100 g cukru
  • 2 duże banany lub 4 małe

Sposób przygotowania

Wymieszaj 1/2 litra wody z mlekiem kokosowym.

Wyjmij duży rondel, wlej do niego wodę z mlekiem kokosowym, a następnie postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. Dodaj kulki tapioki i gotuj przez 10 minut, dodając trochę wody, jeśli mieszanina za szybko zgęstnieje.

Następnie upraż orzeszki ziemne, oraz posiekaj je w robocie kuchennym lub rozgnieć wałkiem do ciasta, umieszczając je między dwiema ściereczkami. Dodaj do nich cukier.

Obierz banany i pokrój je w plasterki. Dodaj je do tapioki, wymieszaj i podawaj na ciepło, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Dopraw tapiokę według własnego gustu: wanilią, cynamonem, anyżem, gałką muszkatołową, lukrecją, lub alkoholem.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej