Strona główna » Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk – czym są i jak je stosować?

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk – czym są i jak je stosować?

przez Redakcja
Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk – czym są i jak je stosować?

Skład naszej mikroflory jelitowej ma niezwykle duże znacznie dla zachowania przez nas zdrowia. Pożyteczne mikroorganizmy zasiedlające układ pokarmowy pomagają chronić organizm człowieka przed patogenami. Szczególnie istotną rolę w budowaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit odgrywają probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. Czym są, jak działają i jak je stosować, by przyniosło to korzyści?

Probiotyk – bakterie, które pomagają dbać o zdrowie

Probiotyki to żywe drobnoustroje naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Określone szczepy bakterii (zwykle Lactobacillus i Bifidobacterium) i drożdży (np. Saccharomyces boulardii) kolonizują jelita gospodarza. Stymulują układ odpornościowy, zwiększają przyswajalność witamin i minerałów, a także zapewniają ciągłość i ochronę nabłonkowi jelitowemu.

Przyjmowanie probiotyków to sposób na budowanie zdrowej flory bakteryjnej. Dzięki pożytecznym drobnoustrojom można uregulować pracę jelit i zapobiec biegunkom. Probiotyk wzmocni odporność i zahamuje rozwój patogenów, przeciwdziałając m.in. infekcjom intymnym. Dobroczynne szczepy bakterii można stosować przy wielu dolegliwościach, na przykład przy biegunce poantybiotykowej. Nazwą probiotyk określa się też preparaty lecznicze, suplementy diety i żywność zawierającą określone szczepy żywych bakterii lub drożdży, wywierające pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Kiedy i jak stosować probiotyk?

Po probiotyk warto sięgnąć podczas antybiotykoterapii i kontynuować jego przyjmowanie przez dwa tygodnie po zakończeniu leczenia. Trzeba pamiętać, że antybiotyki zwalczają nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale też osłabiają naturalną mikroflorę jelitową. Stosując probiotyk, odbudujemy florę jelit, zachowując jej prawidłowe funkcjonowanie. Zapobiegniemy też rozwojowi grzybicy czy wystąpieniu biegunki poantybiotykowej. Stosowanie probiotyków może przynieść korzyści również w przypadku zakażenia bakterią Helicobacter pylori, zespołu jelita drażliwego czy atopowego zapalenia skóry.

Pożyteczne mikroorganizmy dostarczymy do swojego ciała razem z pożywieniem, jedząc kiszonki i sfermentowane produkty mleczne. W sklepach i aptekach znajdziemy też gotowe probiotyki w formie saszetek i kapsułek zawierających określone szczepy bakterii.

Prebiotyk – pożywka dla pożytecznych bakterii

Prebiotyki to pokarm dla bakterii probiotycznych. Zaliczamy do nich m.in. inulinę, laktuozę i  oligofruktozę. Prebiotyki stymulują wzrost i aktywność dobroczynnych mikroorganizmów. Są jednak nie tylko pożywką dla bakterii, ale też obniżają pH treści jelitowej. Występują naturalnie w cebuli, czosnku, bananach, pszenicy, szparagach, natce pietruszki, karczochach i cykorii. Prebiotyk można stosować jako alternatywę dla probiotyku, wspierając mikroorganizmy już obecne w układzie pokarmowym, albo w połączeniu z probiotykiem, wzmacniając jego działanie.

Synbiotyk, czyli probiotyk i prebiotyk w jednym

Synbiotyk jest połączeniem probiotyku z prebiotykiem. Przyjmując taki preparat, w tym samym czasie dostarczamy do swojego organizmu dobroczynne bakterie oraz pożywkę umożliwiającą ich wzrost. Synbiotyk odbudowuje mikroflorę jelit i dba o jej utrzymanie. Wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza eliminację toksyn z organizmu, wspomaga leczenie i profilaktykę infekcji, a także łagodzi wzdęcia, bóle brzucha i problemy trawienne. Synbiotyki warto stosować podczas i po antybiotykoterapii oraz przy biegunkach infekcyjnych.  

Probiotyki to żywe mikroorganizmy kolonizujące jelita i wywierające korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ich działanie wspomagają prebiotyki, czyli pokarm dla określonych szczepów bakterii. Połączenie probiotyku z prebiotykiem w jednym preparacie nazywamy z kolei synbiotykiem. Wiedząc, co kryje się pod poszczególnymi pojęciami, można wybrać odpowiedni dla siebie sposób wspierania prawidłowej mikroflory jelit, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej