Zimą brakuje nam świeżych owoców i warzyw, promieni słonecznych oraz energii do codziennego działania. Kiedy za oknem temperatura znacząco spada, musimy zadbać o zdrowe odżywianie i właściwie zbilansowane posiłki. Zima jest porą roku, kiedy nasza aktywność fizyczna się zmniejsza, często zaczynamy również sięgać po produkty nie zawsze zdrowe, tłuste i przetworzone co skutkuje późniejszą nadwagą.
Aby zapewnić swojemu organizmowi zdrowie i nie przytyć w tym ciężkim okresie, warto wiedzieć, w jaki sposób się dobrze odżywiać zimą. Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków, catering dietetyczny Body Chief dostarczy nam wszystkich ważnych składników w zimowym czasie.
Unikajmy tłustych produktów
Kiedyś istniało przekonanie, iż zimą warto wybierać dania tłustsze. Kiedy temperatura jest naprawdę niska, wówczas organizm spala więcej kalorii, dzieje się tak po to, aby została na dłużej zatrzymana ciepłota ciała, kiedy będziemy wystawieni na działanie niskich temperatur. Jeśli więc będziemy czuć się częściej głodni, wówczas zaczniemy faktycznie sięgać po tłuste przekąski, aby, tego uniknąć należy dobrze zaplanować sam rodzaj posiłków, jak i przerwy między nimi. Organizmowi trzeba dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, a same przerwy pomiędzy posiłkami nie mogą być zbyt długie, w ten sposób skończymy z podjadaniem. Specjalnie dostosowana dieta pudełkowa sprawi, że w ciągu dnia otrzymamy odpowiednią dawkę energii potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. Co ważne fit catering to przede wszystkim produkty z niską zawartością tłuszczu.
Jedzmy warzywa i owoce
Pomimo tego, że na sklepowych półkach nie ma już świeżych warzyw i owoców, to jednak nie powinniśmy z nich rezygnować. Godne polecania są zwłaszcza cytrusy, mające w sobie dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu są świetnymi owocami wspierającymi układ immunologiczny.
Pamiętajmy o rybach w swojej diecie
Tłuste ryby zapewniają podaż pełnowartościowego białka, witaminy E, D, E i kwasów tłuszczowych omega 3. W cateringu Body Chief znajdą się dania również dla miłośników ryb. Wysokiej jakości ryby dostarczają wielu cennych dla zdrowia składników, a przy tym nie mają zbyt dużo kalorii. Zdrowy catering nie może obejść się bez ryb.
Używajmy przypraw
Nie bójmy się przypraw, gdyż to właśnie one posiadają bioaktywne związki, które odpowiadają za pobudzenie organizmu do produkcji ciepła. W daniach cateringu dietetycznego używa się doskonale dobranej mieszanki przypraw, takich jak: czerwona papryka, imbir, czarny pieprz, oczywiście w dobrze dobranych proporcjach.
Ciepłe posiłki i napoje
W okresie zimowym najlepiej sięgać po ciepłe posiłki i napoje, nie tylko na obiad, ale także na śniadania. W diecie pudełkowej proponowane są przepyszne i bardzo zdrowe owsianki, które po podgrzaniu są idealnym daniem na zimowe poranki. Znajdzie się również ciepły zdrowe danie na kolacje – taki posiłek doskonale rozluźnia i odpręża, co przyczynia się do zdrowego snu.