W dzisiejszych czasach, nawet najlepiej zbilansowana i zasobna w liściaste rośliny dieta, nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu ciężarnej na kwas foliowy. Jest to bowiem substancja silnie termo- i fotolabilna, co oznacza, że rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury oraz silnego naświetlania.
Produktów bogatych w foliany nie należy więc poddawać obróbce termicznej, ani nawet długotrwale przechowywać, o czym bardzo duża liczba osób zapomina. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o kwasie foliowym?
Produkty bogate w foliany
Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego określenia folium, tzn. liść. Jak więc łatwo można się domyślić, najlepszym źródłem folianów będą rośliny liściaste, takie jak: szpinak, brokuły, brukselka, kapusta, pietruszka, szczypiorek, ale również pomidory, pomarańcze, wątroba, jaja i drożdże piwowarskie. Powyższe produkty zawierają formę kwasu foliowego, która nie może być wykorzystana przez organizm bez skomplikowanego procesu przetwarzania – jest to bowiem postać nieaktywna biologicznie. Po trafieniu folianów do przewodu pokarmowego zostaje zainicjowana cała kaskada reakcji, której ostatecznym produktem jest zaktywowana, przyswajalna forma tego ważnego związku. Niestety, u blisko 50 proc. kobiet nie dochodzi do powstania wartościowego produktu i przyswajanie kwasu foliowego zostaje zakłócone. Dlaczego?
Defekt enzymatyczny
Co druga kobieta może cierpieć na tak zwany defekt enzymatyczny, którego istotą jest mutacja genowa w łańcuchu kodującym białka enzymów odpowiadających za prawidłowe wchłanianie kwasu foliowego. Skutkiem owego schorzenia jest niedobór tej substancji, który jest szczególnie groźny w czasie ciąży. Prowadzi bowiem do rozwoju wad cewy nerwowej u płodu, które często są przyczyną śmierci wewnątrzmacicznej lub innych komplikacji ciążowych. Jak można poradzić sobie z tym problemem?
Suplementacja
Jedynym rozsądnym rozwiązaniem problemu z nieprzyswajaniem kwasu foliowego jest stosowanie suplementu diety o nazwie Femibion. Metafolina zawarta w tym preparacie witaminowym stanowi gotową, aktywną biologicznie formę folianów, która może być wykorzystana bez wcześniejszej obróbki metabolicznej. Regularne stosowanie suplementu całkowicie niweluje ryzyko powstawania wad cewy nerwowej, spowodowanych niedoborem kwasu foliowego w organizmie matki.