Strona główna » Odkryj najlepsze źródła cennych polifenoli

Odkryj najlepsze źródła cennych polifenoli

przez Redakcja
Odkryj najlepsze źródła cennych polifenoli

Polifenole to związki chemiczne, które występują w roślinach, m.in. w warzywach i owocach. Wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu przypisuje się im dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co to oznacza? Jedzenie warzyw i owoców, które zawierają wysokie stężenie polifenoli roślinnych, zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.

Dobroczynne właściwości polifenoli

Polifenole roślinne to substancje, dzięki którym owoce i warzywa są dobre dla naszego zdrowia. Wpływają też na ich smak, wygląd, a nawet konsystencję. Charakterystyczny gorzki smak cytrusów, cierpkość herbaty i jabłek czy kolor bakłażana, porzeczek i śliwek zależą właśnie od stężenia polifenoli roślinnych. Jednocześnie substancje te chronią rośliny przez szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego, owadami, grzybami i wirusami.

Polifenole roślinne wykazują również niezwykle pozytywne działanie na organizm ludzki:

  • Działają antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco), dzięki czemu odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, a także zaćmy, cukrzycy, choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera.
  • Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów.
  • Mają działanie przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowe, prebiotyczne.

Naturalne źródła polifenoli roślinnych

Ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne polifenoli do codziennego jadłospisu warto włączyć ich naturalne źródła:

  • owoce jagodowe: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, aronię;
  • zielone warzywa: szparagi, brokuły, szpinak;
  • pomarańczowe owoce: morele, brzoskwinie, nektarynki;
  • rośliny strączkowe: fasolę, soję;
  • jabłka;
  • wiśnie;
  • winogrona;
  • cytrusy;
  • gruszki;
  • śliwki;
  • marchew;
  • ziemniaki;
  • cebulę.

Polifenole roślinne występują przede wszystkim w skórce owoców, dlatego w miarę możliwości warto spożywać je bez obierania.

Dobrym źródłem polifenoli są również orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste, a także gorzka czekolada i napoje: zielona i czarna herbata, yerba mate, kawa i czerwone wino.

Kolejna grupa produktów spożywczych, które obfitują w te dobroczynne dla zdrowia związki, to zioła i przyprawy takie jak:

  • kminek,
  • cynamon,
  • goździki,
  • curry,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • szałwia,
  • anyż,
  • tymianek,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • pietruszka,
  • mięta.

Dzienna dawka

Zalecana dzienna dawka polifenoli waha się od 0,1 g do 1 g. Jeśli w każdym posiłku uwzględnimy warzywa i owoce, dostarczenie organizmowi takiej dawki nie powinno być trudne. W 100 g jabłek, gruszek, wiśni i jagód znajduje się do 200-300 mg polifenoli. Co więcej, filiżanka herbaty lub lampka czerwonego wina to porcja ok. 100 mg polifenoli roślinnych. Przetwory warzywne i owocowe również zawierają znaczące ilości tych związków.

Warto dbać o zbilansowaną i racjonalną dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeżeli jednak z przyczyn zdrowotnych musimy wykluczyć z niej niektóre naturalne źródła polifenoli, warto zastosować suplementację. Obecnie na rynku dostępne są suplementy zawierające wysokie stężenie tych cennych związków – jednym z nich jest Berimal.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej