Polifenole to związki chemiczne, które występują w roślinach, m.in. w warzywach i owocach. Wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu przypisuje się im dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co to oznacza? Jedzenie warzyw i owoców, które zawierają wysokie stężenie polifenoli roślinnych, zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.
Dobroczynne właściwości polifenoli
Polifenole roślinne to substancje, dzięki którym owoce i warzywa są dobre dla naszego zdrowia. Wpływają też na ich smak, wygląd, a nawet konsystencję. Charakterystyczny gorzki smak cytrusów, cierpkość herbaty i jabłek czy kolor bakłażana, porzeczek i śliwek zależą właśnie od stężenia polifenoli roślinnych. Jednocześnie substancje te chronią rośliny przez szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego, owadami, grzybami i wirusami.
Polifenole roślinne wykazują również niezwykle pozytywne działanie na organizm ludzki:
- Działają antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco), dzięki czemu odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, a także zaćmy, cukrzycy, choroby Parkinsona czy choroby Alzheimera.
- Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów.
- Mają działanie przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowe, prebiotyczne.
Naturalne źródła polifenoli roślinnych
Ze względu na niezwykłe właściwości prozdrowotne polifenoli do codziennego jadłospisu warto włączyć ich naturalne źródła:
- owoce jagodowe: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, aronię;
- zielone warzywa: szparagi, brokuły, szpinak;
- pomarańczowe owoce: morele, brzoskwinie, nektarynki;
- rośliny strączkowe: fasolę, soję;
- jabłka;
- wiśnie;
- winogrona;
- cytrusy;
- gruszki;
- śliwki;
- marchew;
- ziemniaki;
- cebulę.
Polifenole roślinne występują przede wszystkim w skórce owoców, dlatego w miarę możliwości warto spożywać je bez obierania.
Dobrym źródłem polifenoli są również orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste, a także gorzka czekolada i napoje: zielona i czarna herbata, yerba mate, kawa i czerwone wino.
Kolejna grupa produktów spożywczych, które obfitują w te dobroczynne dla zdrowia związki, to zioła i przyprawy takie jak:
- kminek,
- cynamon,
- goździki,
- curry,
- oregano,
- rozmaryn,
- szałwia,
- anyż,
- tymianek,
- bazylia,
- majeranek,
- pietruszka,
- mięta.
Dzienna dawka
Zalecana dzienna dawka polifenoli waha się od 0,1 g do 1 g. Jeśli w każdym posiłku uwzględnimy warzywa i owoce, dostarczenie organizmowi takiej dawki nie powinno być trudne. W 100 g jabłek, gruszek, wiśni i jagód znajduje się do 200-300 mg polifenoli. Co więcej, filiżanka herbaty lub lampka czerwonego wina to porcja ok. 100 mg polifenoli roślinnych. Przetwory warzywne i owocowe również zawierają znaczące ilości tych związków.
Warto dbać o zbilansowaną i racjonalną dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeżeli jednak z przyczyn zdrowotnych musimy wykluczyć z niej niektóre naturalne źródła polifenoli, warto zastosować suplementację. Obecnie na rynku dostępne są suplementy zawierające wysokie stężenie tych cennych związków – jednym z nich jest Berimal.