Potas to jeden z najważniejszych pierwiastków dla organizmu człowieka. Jego niedobory mogą powodować rozmaite dolegliwości. Najlepiej dostarczać sobie potas w jedzeniu – to metoda najbardziej oczywista, ale też przyjemna, ponieważ produkty bogate w potas są bardzo smaczne! W zbilansowanej i różnorodnej diecie zazwyczaj nie brakuje tego składnika, ale i tak warto wiedzieć, które z produktów są najlepszymi źródłami potasu. Sprawdź!
1. Suszone morele
Wiele owoców zawiera sporo drogocennego potasu, ale wśród nich to suszone morele królują. W 100 gramach tego przysmaku można znaleźć ponad 1600 mg potasu. Jest to również bardzo smaczny sposób na dostarczenie sobie tego składnika. Z suszonymi morelami trzeba jednak uważać, ponieważ mają bardzo dużo cukru. Spożywaj je więc z umiarem! Warto również zwrócić uwagę na inne suszone owoce – figi, jabłka czy rodzynki. Jeśli nie odpowiada Ci smak moreli lub poszukujesz urozmaicenia, na pewno warto po nie sięgnąć.
2. Kakao
Prawdziwe, ciemne kakao ma bardzo dużo potasu. Jest również znane z wysokiej zawartości magnezu, dlatego może bardzo korzystnie wpływać na zdrowie lub samopoczucie. Kakao jest oczywiście kaloryczne, ale bardzo smaczne. Można je dodawać do owsianek, jogurtów, deserów i wielu innych potraw. Spore ilości potasu i magnezu pozwoli też przyswoić ciemna, gorzka czekolada. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z jej ilością.
3. Otręby pszenne
Potas w jedzeniu w sporych ilościach znajduje się też w produktach zbożowych. Wśród nich niekwestionowanym liderem są otręby pszenne. To dodatek, który nie ma bardzo wyraźnego smaku, dlatego można go „przemycić” w wielu potrawach. Otrębami można posypywać sałatki, dodawać je do jogurtu, granoli czy innych podobnych potraw. Mogą również zastąpić bułkę tartą w wielu przepisach, stanowiąc jej zdrowszy zamiennik. Otręby mają też dużo błonnika, a więc działają na organizm pozytywnie w więcej niż jeden sposób.
4. Soja
Warzywa strączkowe to kolejne świetne źródła potasu. Wśród nich prym wiedzie wszechstronna soja, którą można przyrządzać i spożywać na wiele sposobów. Jeśli nie należysz do wielbicieli tej rośliny, możesz również wzbogacić swoją dietę o inne strączkowe, takie jak biała fasola, groch czy soczewica. Każde z nich dostarczy Ci tak potrzebnego potasu.
5. Mleko w proszku
Kolejny punkt może być zaskakujący, ale mleko i produkty mleczne to bardzo dobre źródła potasu. Szczególnie dobrze prezentuje się odtłuszczone mleko w proszku, które w 100 g ma nawet ponad 1800 mg potasu. Oczywiście pozostałe produkty mleczne również pomogą dostarczyć organizmowi potas, ale w mniejszych ilościach.
6. Mięso
Jeśli lubisz zjeść mięsny obiad, mamy dobrą wiadomość – całkiem dużo potasu znajdziesz też we wszystkich rodzajach mięsa. Najwięcej jest go w indyku, który jest również ceniony za niską zawartość tłuszczu i polecany m.in. dla dzieci. Dlatego jedz na zdrowie! Chcąc dostarczyć sobie potas w jedzeniu, można jeść też ryby takie jak halibut, makrela czy łosoś.
Jak zatem widzisz, zjadanie odpowiedniej ilości potasu w ciągu dnia nie musi być trudne, niezależnie od stosowanego typu diety. Potas znajdziesz w każdej grupie żywnościowej! Wybierz swoje ulubione źródła i regularnie komponuj posiłki z ich udziałem.