Start Life Style Co warto wiedzieć otwierając kawiarnię?

Co warto wiedzieć otwierając kawiarnię?

przez Redakcja
Co warto wiedzieć otwierając kawiarnię?

Kawa jest napojem wprost ubóstwianym przez dużą rzeszę ludzi. Niektórzy z nas nie mogą rozpocząć dnia bez zaaplikowania „małej czarnej”. Kawa cieszy się popularnością wśród ludzi na całym świecie, a co najważniejsze, najnowsze badania wskazują na jej pozytywny wpływ na zdrowie, co przeczy wcześniejszym zdaniom naukowców jakby miała ona wypłukiwać magnez. Ze względu na popularność tego napoju, wiele osób decyduje się na otwarcie własnej kawiarni. Co warto wiedzieć przed rozpoczęciem takiego biznesu?

Procedura założenia firmy

Przede wszystkim osoba, która zdecyduje się na założenie własnej kawiarni, powinna wiedzieć, w jaki sposób założyć firmę. Obecnie, wszelkie formalności załatwia się przez internet, więc wystarczy jedynie złożyć odpowiedni wniosek. Prócz wniosku, warto sporządzić biznesplan. W biznesplanie trzeba między innymi wskazać źródła finansowania inwestycji oraz przeprowadzić analizę ryzyka, wskazującą silne i słabe strony przedsięwzięcia.

Poza ściśle formalnymi aspektami założenie własnej kawiarni ważny jest wybór odpowiedniej lokalizacji. Jest to czynnik mający znaczny wpływ na powodzenie inwestycji – dlatego należy ten aspekt bardzo dobrze przemyśleć, gdyż nawet najlepszy lokal w kiepskiej lokalizacji może okazać się nietrafionym pomysłem. Co do lokalizacji, w przypadku wynajmowanego lokalu trzeba być pewnym, że posiada odpowiednie warunki zgodnie z prawem, a w szczególności przepisami sanepidu. Jeżeli okaże się, że budynek nie spełnia zakładanych norm, przy jednej z kontroli może dojść do pewnych nieprzyjemności. Z tego powodu, przed podjęciem poważnej decyzji o założeniu kawiarni trzeba bardzo dobrze przygotować się pod kątem merytorycznym.

Wyposażenie, czyli istotna sprawa

Jeżeli wszystkie formalności zostały dopełnione, a lokalizacja została wybrana, można przejść do zaopatrzenia się w niezbędny sprzęt. Chcąc tworzyć naprawdę profesjonalny lokal, warto aby znalazła się w nim palarnia kawy. W ten sposób można zaoferować swoim klientom produkt najwyższej klasy, a tym samym, będą zdolni zapłacić za niego dużo większe pieniądze. Nie jest to tania ani prosta inwestycja. W przypadku palarni koszty są spore, a poprawne wypalanie kawy to prawdziwa sztuka rzemieślnicza. Trzeba jednak próbować ze wszystkich swoich sił wykrzesać z biznesu jak najwięcej. W ten sposób można być pewnym, że biznes wypali.

Innym niezbędnym sprzętem jest ekspres do kawy oraz młynek. Jest to prawdopodobnie najważniejszy osprzęt, który musi znaleźć się w lokalu. Trzeba wiedzieć, że oba urządzenia mogą kosztować spore pieniądze. Kupno nowego ekspresu do kawy to koszt ok. ośmiu tysięcy złotych, a niewiele tańszy jest młynek. Warto wiedzieć, że istnieje możliwość leasingu urządzeń do przyrządzania kawy. Trzeba jednak płacić w takim przypadku miesięczną ratę za nie swój sprzęt. Jest to jednak kusząca propozycja dla osób, szukających alternatywnych form finansowania. Leasing posiada swoje wady i zalety, dlatego jest to pewna możliwość, jednak nie konieczność.

Trzeba pamiętać również o urządzeniach typu kasa fiskalna, terminal płatniczy oraz całym zapleczu. Wyposażenie łazienki to spory wydatek, jednak można spróbować się właścicielem nieruchomości, aby to on pokrył chociaż w części koszty.

Kawa – czyli skarb każdej kawiarnia

No właśnie. Kawa jest rzeczą, dla której goście będą odwiedzać daną kawiarnię. Mając najlepszy na świecie ekspres, ale kiepskiej jakości surowiec w postaci ziaren kawy, nie można liczyć na sukces, gdyż goście będą szukać tego jedynego i wyjątkowego smaku. Z tego powodu warto pamiętać, o czymś takim jak kawa speciality. Chodzi o kawę, która jest uprawiana w specjalnych warunkach mikroklimatycznych, których celem jest osiągnięcie kontrolowanego wzrostu oraz odpowiedniej jakości kawy.

Kawa speciality, to ta która uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera. Chcąc oferować kawę tego typu niezbędne jest skorzystanie z usług profesjonalnej palarni kawy, która dostarczy świeżo wypaloną kawę. Jest to jednak oczywisty wybór kiedy kawiarnia chce być klasowym i konkurencyjnym miejscem. Oferując ten typ kawy w swoim menu można być pewnym, że przyciągnie ona największych kawoszy z danego miasta.

Podsumowując, przed rozpoczęciem kawowego biznesu warto wiedzieć jak przygotować się do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. W tym celu trzeba zapoznać się z procedurą, która jest ściśle opisana na niejednej stronie internetowej. Konieczne jest przygotowanie biznesplanu, w którym zostaną opisane formy finansowania przedsięwzięcia oraz jego słabe i mocne strony. Tym samym, trzeba pomyśleć o odpowiednim sprzętem. Chcąc serwować kawę najwyższej jakości może okazać się, że ciekawym rozwiązaniem będzie palarnia. Poza tym sama kawa to bardzo istotny element każdego przedsięwzięcia. Warto nawiązać kontakt z kilkoma hurtowniami aby mieć możliwość negocjacji ceny i kupowania surowca po jak najniższej cenie. W ten sposób można rozpocząć swój kawowy biznes i oferować jeden z najlepszych produktów w okolicy, co zapewni przedsiębiorcy bardzo wysokie dochody!

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej