Pellini jest jedną z bardziej rozpoznawalnych marek kaw. W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć Wam historię tej wyjątkowo docenianej przez Klientów marki kaw.
Kawy ziarniste Pellini – znane od 1922 roku.
Historia marki Pellini rozpoczęła się w 1922 roku we Włoszech w Wenecji. Rodzina Pellini od której nazwiska wywodzi się nazwa kawy, zaczęła od otwarcia sklepu z produktami leczniczymi. Dopiero w roku 1947 kawa została wprowadzona do małego sklepiku. Rodzina zainteresowała się kawą. Swój mały zielarski sklepik zdecydowali przebranżowić na skromną palarnie kawy. Firma z chwili na chwilę zyskała coraz większą popularność i zamiłowanie wśród Włochów. A to pozwoliło braciom Pellini: Carlo, Danilo, Renzo i Federico na rozwój firmy poza granicami Włoch. Tak wyglądał początek sukcesu firmy, który sprawił, że kawa ziarnista Pellini jest aktualnie jedną z najpopularniejszych kaw ziarnistych.
Produkcja kaw ziarnistych Pellini
Kawa produkowana przez firmę Pellini produkowana jest z najwyższej jakości ziaren kawy. Testowana przez doświadczonych baristów. Pellini produkuje kawy 100% arabica a także mieszanki arabica z robustą. Pellini Top to jedna z najbardziej znanych marek kawy. Kawy nie tylko dla indywidualnych klientów, ale do barów i restauracji. Ziarna przygotowane są nie tylko dla miłośników espresso. Kawa doskonale komponuje się z mlekiem i służy wielbicielom kaw typu latte czy cappuccino. Kawa Pellini zyskała ogromne grono klientów. Obecnie jest marką popularną w około 30 krajach na całym świecie. Posiada 5000 punktów sprzedażowych.
Jakość Pellini
Firma spełnia międzynarodowe standardy UNI EN ISO 9001:2000. Rocznie produkuje 12 000 ton kawy. W sprzedaży firma Pellini posiada kawy ziarniste, mielone oraz wprowadzili na rynek kawy bezkofeinowe, co jest istotną informacją dla miłośników kawy, jednak z pewnych prywatnych względów nie mogą spożywać kofeiny. We Włoszech jest około 750 palarni kawy, a Pellini jest piątą co do wielkości palarnią. Producenci planują dalszą rozbudowę. Nowa siedziba firmy Pellini znajduje się w Bussolengo we Włoszech w okolicy jeziora Garda. Kawa z ekspresu, kawa z kawiarki czy może w domu czy w restauracji? Nieistotne jak i gdzie parzona, ale dzięki starannym przygotowaniom, idealnie wypalanych ziaren, jej smak i aromat ucieszy każdego.