Strona główna » Soki warzywne – dlaczego warto się do nich przekonać?

Soki warzywne – dlaczego warto się do nich przekonać?

przez Redakcja
Sok z sokowirówki

Zielone koktajle, smoothies i świeżo wyciskane soki z sokowirówki cieszą się coraz większą popularnością. Trudno się temu dziwić – to jedna z najłatwiej dostępnych zdrowych przekąsek, które możesz kupić na mieście. Jak jednak przygotować takie napoje w domu? Jak skomponować je tak, by nie tylko były źródłem cennych witamin, ale też zachwycały smakiem? Podpowiadamy!

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego dobrze jest pić soki z sokowirówki,
  • jakie przepisy na soki z sokowirówki warto wypróbować.

To, że warto jeść warzywa, wiedzą wszyscy. Są cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Ich spożycie w naszej codziennej diecie często ogranicza się jednak do liścia sałaty i plastra pomidora na kanapce. Jak bez wysiłku zwiększyć ilość spożywanych przez Ciebie warzyw? Czytaj dalej!

Soki z sokowirówki – dlaczego warto po nie sięgać?

Dlaczego warto pić sok z sokowirówki? Przede wszystkim dlatego, że przyswajanie zawartych w warzywach i owocach witamin i minerałów w tej formie jest szybsze i bardziej efektywne. Pijąc świeże soki z sokowirówki, dostarczasz więc sobie błyskawicznie mnóstwa składników odżywczych, które dodają Ci energii, wspierają naturalne procesy ochronne organizmu, a także przeciwdziałają rozwojowi niektórych typów raka czy demencji.

Nie mniej istotne dla wielu z nas są właściwości przeciwstarzeniowe świeżo wyciskanych w sokowirówce soków. Warto pamiętać, że duże spożycie warzyw i owoców, a co za tym idzie, także pozyskiwanych z nich świeżych soków, spowalnia procesy starzenia się, między innymi dzięki zawartym w nich fitozwiązkom i witaminie C.

Picie świeżo wyciskanych soków z niektórych warzyw i owoców może także pomagać w sytuacjach wzmożonego stresu. Obecne w nich potas i magnez obniżają ciśnienie krwi i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli właśnie przeżywasz silny stres, możesz więc wesprzeć swój organizm sokami z liści szpinaku i sałaty, papryki, pietruszki, brokułów czy kopru włoskiego.

Przepisy na soki z sokowirówki pełne warzyw – poznaj naszych faworytów!

Nawet najlepsza sokowirówka okaże się bezużyteczna, jeśli będziesz do niej wrzucać przypadkowo zestawione ze sobą warzywa. Nie wszystkie bowiem warto ze sobą łączyć zarówno ze względu na walory odżywcze, jak i smakowe.

Przykłady? Warto zestawiać ze sobą bogate w likopen pomidory, które neutralizują działanie wolnych rodników, z brokułami, które pomagają usuwać je z organizmu. Pomidorów, podobnie zresztą jak innych warzyw i owoców bogatych w witaminę C, lepiej jednak nie łączyć z ogórkiem, który ją utlenia, sprawiając, że przyswajamy jej mniej.

Co warto więc wrzucić do sokowirówki? Sprawdź:

  • Jeśli chcesz poprawić kondycję swojej cery, połącz ze sobą marchewkę, boćwinę, jabłko, miętę, świeży imbir i kawałki cytryny.
  • Potrzebujesz naturalnego detoksu? Wypij sok wyciśnięty ze szpinaku, jabłek i natki pietruszki.
  • Jeśli usiłujesz zgubić nadmiar kilogramów, do sokowirówki wrzuć rzodkiewkę, seler naciowy i czerwoną kapustę.
  • Masz problemy z nerkami? Zestaw ze sobą szpinak, ogórek, seler naciowy i natkę pietruszki. Wszystkie te składniki działają moczopędnie i pozwolą na pozbycie się z organizmu nadmiaru płynów.

Klasyczny sok jednoskładnikowy czy wieloskładnikowy sok z różnych warzyw? Wybór należy do Ciebie! Niezależnie od ilości wybranych do Twojego soku składników, zawsze możesz polegać na niezawodnych urządzeniach marki Zelmer. Sprawdź nasze sokowirówki, a także inne sprzęty małego AGD, które ułatwią Ci codzienne przygotowywanie zdrowych przekąsek!

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej