Strona główna » Masło orzechowe – dlaczego warto je spożywać na diecie?

Masło orzechowe – dlaczego warto je spożywać na diecie?

przez Redakcja
Masło orzechowe – dlaczego warto je spożywać na diecie?

Jesteś na diecie i zastanawiasz się nad włączeniem do swojego jadłospisu masła orzechowego? Coraz więcej osób decyduje się na dodawanie go do różnego rodzaju posiłków, zwłaszcza do pożywnych śniadań, które zapewniają dobrą energię przez resztę dnia. Wyjątkowy smak ziemnych orzeszków spełni oczekiwania każdego miłośnika zdrowej żywności.

Nie tylko jako doskonały dodatek do owsianych płatków, owoców, lecz również pełniące funkcje bazy pod koktajle czy ciasteczka. Swoją popularność zdobyły dzięki zawartości i bogatemu źródle tłuszczów nienasyconych, które wspomagają odchudzanie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w poniższych akapitach, gdzie dokładnie przedstawiamy skład masła orzechowego i jego właściwości.

Masło orzechowe wspomaga odchudzanie!

Z pewnością słyszałaś/eś o wysokiej kaloryczności orzechów wszelkiego rodzaju? Prawda jest taka, iż masło orzechowe bogate jest przede wszystkim w niesycone kwasy tłuszczowe, co oznacza, że przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Pomagają one zapobiec odkładaniu się tkanki, a nawet przyspieszyć proces odchudzania! Koniecznie sprawdź zawartość masła orzechowego.

Masło orzechowe – źródło minerałów

Choć o orzechowym maśle mówi się, iż jest kaloryczne, bo łyżka ma około 140 kalorii, tak warto mieć na uwadze, że są to zdrowe tłuszcze. Idealne do wprowadzenia do zdrowej i zrównoważonej diety. Przede wszystkim, masło orzechowe bogate jest w pełnowartościowe białko, co jest szczególnym atutem dla wegan i wegetarian. Orzechy arachidowe zawierają także mnóstwo niezbędnych przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę serca, a co za tym idzie, zapobiegają udarom i chorobom związanym z układem krwionośnym.

To również doskonały skład, który sprzyja cukrzykom, gdyż znacznie obniża poziom cukru w organizmie. W składzie znajdziemy też dużą ilość błonnika, co sprawdzi się w specjalnie przeznaczonych dietach, których podstawą jest spożywanie błonnika. Obniża on stężenie glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz dba o prawidłową perystaltykę jelit. To świetne dodatek do walki z otyłością, dlatego mity i fałszywe stwierdzenia twierdzące, iż masło orzechowe jest niezwykle kaloryczne i tuczy, czas najwyższy obalić!

Witamina E w maśle orzechowym – czemu ważna?

Masło orzechowe to również bogate źródło witaminy E, która zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników, a więc działa przeciwstarzeniowo. Ma właściwości antyoksydacyjne, a więc znacznie opóźnia starzenie się skóry. Kolejnym atutem przyjmowania witaminy E jest zwiększenie płodności przez wytwarzanie nasienia u mężczyzn i odpowiada za prawidłowy rozwój płodu u kobiet. To także świetny preparat, który doskonale działa na nasz wzrok.

Masło orzechowe – dlaczego warto je spożywać na diecie? – podsumowanie

Jak się okazuje masło orzechowe to wyjątkowy produkt, który na dobrą sprawę każdy z nas powinien posiadać w kuchennych szafkach czy spiżarce. Nie tylko idealny dla osób, które przebywają na diecie, lecz dla wszystkich ze względu na bogate źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomaga przy wielu dolegliwościach i zdecydowanie zwiększa energię każdego z nas, a jednocześnie wpływa na lepsze samopoczucie.

Foto: freepik.com

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej