Biała, mleczna, gorzka, z rodzynkami lub orzechami – im więcej wariantów czekolady, tym szersze grono jej miłośników. Czekolada bez wątpienia poprawia humor, przez co niektórzy porównują ją nawet do narkotyku. Słodka tabliczka to również wróg wszystkich diet odchudzających. Czy rzeczywiście jest się czego bać? Która czekolada jest najmniej kaloryczna, a która najzdrowsza?
Krótka historia czekolady
Czekolada jest wyrobem cukierniczym, który powstaje z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i dodatków (mleka, orzechów, owoców, bakalii, likierów). Przed wiekami nasiona kakaowca wykorzystywali Aztekowie i Majowie. Z roztartych ziaren przygotowywali napoje. Do Europy ziarna kakaowca trafiły dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo nie wzbudziły zainteresowania wśród Europejczyków. Pierwsza tabliczka czekolady powstała dopiero w XIX wieku z połączenia sproszkowanych nasion kakaowca (kakao), cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego.
Wartość odżywcza czekolady
Czekolada zawiera ponad sześćset różnych substancji. Wiele z nich ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Najzdrowsze warianty to czekolady gorzkie (70% kakao) i deserowe (50% kakao). Czekolada ma sporo węglowodanów, dlatego dostarcza energii, pobudza do działania i zapewnia lepszą koncentrację. Gorzka tabliczka jest świetnym źródłem magnezu – pierwiastka, który reguluje pracę układu nerwowego. Poza tym w czekoladzie znajdziesz żelazo, witaminę B3, flawonoidy i teobrominę, która wykazuje działanie podobne do kofeiny. Dzięki czekoladzie uwalniane są endorfiny – stąd dobre samopoczucie po zjedzeniu czekoladowych słodyczy.
Która czekolada jest najmniej kaloryczna?
Niestety, mimo wielu cennych właściwości odżywczych, czekolada to produkt wysokokaloryczny. 100 gram czekolady ma od 530 do nawet 580 kcal. Podczas kupowania słodyczy warto zwracać uwagę na etykiety. Obecnie wielu producentów czekolad zawyża gramaturę. Jedna tabliczka czekolady to dziś nie 100 gram, a nawet 180. Najmniej kaloryczna jest czekolada deserowa, a najwięcej kalorii ma biała.
Czy na diecie można jeść czekoladę?
Racjonalna, zdrowa dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodyczy, w tym z ulubionej czekolady. Podczas odchudzania warto jednak pamiętać o bilansie kalorycznym. Jeśli bardzo lubisz słodycze i nie możesz się opanować przed zjedzeniem kolejnej kostki czekolady, zacznij stopniowo zmieniać nawyki. Biały cukier zastąp miodem, a czekoladę białą – wersją deserową. Poszukaj inspiracji w Internecie, na blogach kulinarnych i w mediach społecznościowych znajdziesz mnóstwo fit zamienników popularnych słodyczy. Warto również poradzić się specjalisty, na przykład dietetyka lub trenera personalnego.
Dobry sposób na zdrową dietę (w której jest miejsce na fit słodycze) to catering dietetyczny. Różne warianty diety pudełkowej z dowozem znajdziesz między innymi na stronie: https://www.maczfit.pl/gdansk/. W zmniejszeniu ochoty na słodycze pomoże nie tylko różnorodna dieta, ale również zdrowe soki owocowo-warzywne. Na stronie maczfit.pl możesz zamówić taki zestaw oraz skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej.