Strona główna » Zdrowa przekąska – słonecznik prażony

Zdrowa przekąska – słonecznik prażony

przez Redakcja

Każdy z nas przepada za chrupiącymi przekąskami, które mógłby przegryźć w wolnym czasie. Niestety, źle dobrane przekąski mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Chipsy, suszone banany, do których dodaje się masę słodzików czy chrupiące ciastka –to jedne z niezdrowych i wciągających produktów. Wiele osób twierdzi, że będąc na diecie nie należy jeść na przykład słonecznika.

Czy słusznie? Co takiego zawiera słonecznik, że powstają na jego temat negatywne opinie?
Nie pozbawiaj się przyjemności jedzenia i zachowaj piękną sylwetkę –dowiedz się co kryje w sobie słonecznik.

Jak przygotować?

Prażenie słonecznika ma na celu wzbogacenie smaku ziaren. Żeby go przygotować potrzeba nam teflonowej patelni. Należy ją rozgrzać na małym ogniu a następnie położyć na niej 1/4 łyżeczki masła. Kiedy masło się rozpłynie wsypujemy na patelnię 50g słonecznika i prażymy go aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podczas prażenia cały czas mieszamy ziarna, tak by każde mogło się zarumienić. Solimy go 1/3 łyżeczką soli i przekładamy na półmisek. Tak przygotowana porcja zawiera odpowiednią ilość kalorii.
Sposób przygotowania tej zdrowej przekąski jest banalny!

Zalety ziaren słonecznika

W prawie każdej zrównoważonej diecie jest miejsce na tłuszcze. Przeciwnie do popularnych opinii, tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ziarna słonecznika to źródło wielu zdrowych składników odżywczych, takich jak na przykład kwasy Omega 3, czyli naturalne tłuszcze. Są one pomocą w profilaktyce tworzenia się cholesterolu, czy zapobieganiu chorobom miażdżycowym.
Ponadto słonecznik to źródło cennych pierwiastków, antyoksydantów i minerałów. Słonecznik bogaty jest w witaminy A, D oraz B i minerały takie jak żelazo, potas, cynk i wapń.
Jedzenie słonecznika pomaga dbać o zdrowie kości, cery i wzroku. Poprawia też pracę wielu narządów wewnętrznych.

Prażony słonecznik a dieta

Tak jak w przypadku każdej przekąski, łatwo wpaść w nałóg jej jedzenia. Tak samo jest ze słonecznikiem. Jednak jeśli kierujemy się rozwagą i potrafimy opanować chęć ciągłego jedzenia, to bez obaw sięgajmy po prażony słonecznik http://www.felixpolska.pl/produkty/slonecznik. Uważajmy jednak – ziarna słonecznika są małe i niepozorne. Być może po zjedzeniu całej paczki nie będziemy nasyceni. Nie należy wtedy ulec pokusie sięgnięcia po więcej! Jeśli spożycie słonecznika pozostanie pod kontrolą to możemy raz na jakiś czas zjeść go jako zdrową przekąskę, która sprawi nam wiele przyjemności.

Zobacz także

1 - komentarzy

Prk 17 stycznia 2022 - 22:41

ale tu prazymy w łupkach czy bez?

Reply

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej