Strona główna » Zdrowe i odżywcze obiady. Jak je prawidłowo komponować?

Zdrowe i odżywcze obiady. Jak je prawidłowo komponować?

przez Redakcja
Zdrowe i odżywcze obiady

Obiad to najważniejszy i, najczęściej, najbardziej sycący posiłek w ciągu dnia. Zastanawiasz się, co zrobić, aby był jednocześnie zdrowy? Warto przede wszystkim zadbać o odpowiednie proporcje na talerzu, a także o właściwą kaloryczność. Zobacz, jak to zrobić i w jaki sposób komponować dania obiadowe.

Ile kalorii ma zdrowy obiad?

Na powyższe pytanie nie istnieje jedna, dobra odpowiedź. Wszystko zależy od tego, jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne danej osoby. Innej ilości energii będzie potrzebowała 50-letnia kobieta prowadząca siedzący tryb życia, a innej 30-latek, który aktywnie uprawia sport. Jednak ogólna zasada mówi, że obiad powinien dostarczać ok. 30% kalorii potrzebnych w ciągu dnia. Jeśli więc, przykładowo, masz spożywać 2 000 kcal dziennie, obiad powinien liczyć około 600 kcal – choć jest to wartość orientacyjna.

Pamiętaj też, że ilość kalorii to nie wszystko. Posiłki, poza energią, muszą dostarczać dobrze zbilansowanych składników odżywczych.

Zdrowy obiad – co powinno się znaleźć na talerzu?

Zdrowy obiad powinien być przede wszystkim bogaty w różnorodne składniki odżywcze – powinien ich dostarczyć w zrównoważonych proporcjach, zgodnych np. z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej stworzonej przez Instytut Żywności i Żywienia. Zgodnie z nimi:

  • powinny się w nim znaleźć zarówno białko, jak i zdrowe tłuszcze i węglowodany,
  • ważną rolę powinny odegrać warzywa – dobrze, aby stanowiły nawet 50% składników,
  • warto wybrać korzystne źródło białka – czerwone mięso mogą zastąpić np. ryby, nasiona roślin strączkowych (odpowiednie nie tylko dla wegetarian), jak również jaja,
  • warto sięgnąć po pełnoziarniste źródło węglowodanów – np. kaszę czy brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty,
  • dobrze jest wybrać składniki, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe – zdrowe tłuszcze to np. oliwa czy bogate w kwasy omega-3 tłuszcze rybne.

Posiłek powinien być sycący, więc jego „gwiazdą” powinien być składnik białkowy, a zatem np. mięso lub warzywa strączkowe.

Masz ochotę na zdrowe obiady? Catering dietetyczny może być strzałem w dziesiątkę!

Przygotowanie zdrowego, dobrze zbilansowanego obiadu może być niemałym wyzwaniem – zwłaszcza gdy jesteś zajętą osobą, która nie ma czasu na stanie w kuchni czy długie zakupy spożywcze. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny – obiady serwowane w diecie pudełkowej spełniają zalecenia dietetyków, a przy tym są smaczne i bardzo urozmaicone. Zamawiając je, masz pewność, że zjesz smacznie, zdrowo, a zarazem w rozsądnej cenie.

Warto przy tym wiedzieć, że z obiadów w ramach cateringu dietetycznego możesz skorzystać, nawet jeżeli nie chcesz zamawiać pełnego jadłospisu na cały dzień. Na przykład w Nice To Fit You możesz wybrać dowolną liczbę dostarczanych posiłków, a nawet dni, w których będą do Ciebie wysyłane. Tak duża elastyczność sprawia, że nawet jeżeli potrzebujesz wsparcia w gotowaniu w ograniczonym zakresie, możesz z niego bez problemu skorzystać. Zdecydowanie warto – po to, aby mieć pewność, że najważniejszy posiłek w ciągu dnia zawiera wszystko, czego potrzebuje Twój organizm, a przy okazji jest smaczny.

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej