Strona główna » Trzy sposoby, jak utrzymać dietę na urlopie

Trzy sposoby, jak utrzymać dietę na urlopie

przez Redakcja
dieta na urlopie

Dla wielu osób wakacje to jedna z niewielu okazji w roku, kiedy mogą pozwolić sobie na kilka dni wolnego w pracy. Wyjazd na urlop naturalnie łączy się z relaksem – zarówno psychicznym jak i fizycznym. Jeżeli zależy nam na utrzymaniu diety, pomimo wyjazdu na wczasy, warto rozważyć kilka rozwiązań, które mogą nam w tym pomóc.

1. Zamówienie cateringu 

Wbrew pozorom zamówienie na czas wakacji cateringu dla dużej liczby osób może okazać się dobrym rozwiązaniem. Zamówienie pełnego zestawu posiłków pozwala na praktycznie wyeliminowanie konieczności gotowania na urlopie. Jest to również o wiele tańsza i zdrowsza opcja od codziennego zamawiania pizzy. W ofercie dostępne są różnego rodzaju diety, takie jak dieta bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska, możliwe jest także dopasowanie usługi do indywidualnych potrzeb klienta. 

Warto zaznaczyć, że wiele firm oferujących cateringi dietetyczne, obejmuję swoim zasięgiem kilka miast. Jeżeli już teraz korzystamy z abonamentu cateringowego, powinniśmy mieć na uwadze fakt, że nie ma problemu ze zmienieniem adresu dostawy posiłków. Taką opcję oferuje na przykład catering dietetyczny z Koszalina. Jest to spore udogodnienie zarówno dla osób chcących utrzymać zrównoważoną dietę na urlopie, jak również dla tych, którzy ze względów służbowych często wyjeżdżają poza swoje miejsce zamieszkania.  

2. Odpowiednie wielkości posiłków 

Jeżeli wyjeżdżamy na wakacje za granicę, co jest równoznaczne z brakiem możliwości kontynuowania naszego cateringu dietetycznego, wówczas trzeba postawić na inne rozwiązania. Wiele restauracji, zarówno w Polsce jak i za granicą, oferuje przynajmniej dwie możliwe wielkości posiłków. Mniejsze porcje danego dania, są przeważnie na tyle duże, że nadal zapewniają sytość po ich spożyciu, a to pozwoli na ograniczenie kalorii w daniu. 

W przypadku w którym nie mamy możliwości zamówienia mniejszej porcji, wówczas warto podzielić danie na pół. Można je wtedy zjeść razem z inną osobą, albo zostawić część posiłku na następny dzień. Taki sposób sprawdzi się zwłaszcza w przypadku kupowania jedzenia regionalnego od osób sprzedających swoje wyroby na targach lub ulicy. 

3. Wybieranie zamienników  

Chociaż wakacje nie powinny kojarzyć się z jakimikolwiek ograniczeniami, to dla wielu osób trzymanie odpowiedniej diety jest priorytetowe. Z tego powodu powinno się rozważyć wybór mniej kalorycznych dań w przypadku jedzenia w restauracjach. Oczywiście nie wymaga to spożywania tylko i wyłącznie sałatek, często wystarczy wybranie odpowiedniej restauracji, wykluczenie z posiłków sosów, które z reguły są najbardziej kaloryczne czy zrezygnowanie z potraw przygotowywanych na głębokim tłuszczu. 

Coraz więcej restauracji w swojej ofercie posiada dania dedykowane osobom, które chciałyby jeść lekko i niskokalorycznie. Często zdarza się, że posiłki wegetariańskie i wegańskie mają mniej kalorii niż ich klasyczne odpowiedniki. Można również wybierać restauracje, które specjalizują się w gotowaniu posiłków zdrowych, niskokalorycznych, a przede wszystkim – smacznych. 

Zobacz także

Napisz swój komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z polityką prywatności.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Więcej